點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
反而當時動畫要買vcd/影帶,少d機會接觸觀眾
netflix套愛死機器人(s1, s3)都有返d質素

但套blame! 浪費咗原作
有邊套廁紙上左神枱
之前睇左唔少廁紙,覺得得果青係正文筆好到唔似輕小說,但可惜動畫成舊屎咁
我覺得係近呢幾年先係咁多轉生系, 以往一向都係五花八門, 咁樣可能某程度反映緊日本人同社會有啲問題...
唔開名了,費事引班fans入黎罵戰
套野都算近期,成班台仔吹捧到佢係「藝術品」丶神作
但只可以講套野故事普通,設定唔嚴謹,應該詳細講嘅重要位輕輕帶過,無關痛癢嘅日常就做得勁詳細,又3d作畫

當然輕小說都有高質野,但真係好少,改編得好嘅更加少
連涼宮春日都死係無限8月之下
依套真係屌佢老母,完全冇咗blame漫畫果種孤寂感,睇黎貮瓶叔啲作品真係唔係幾啱動畫化

當年見到blame動畫化果下真係成條褲濕撚晒
Thanks for sharing, 第二幅個啟動程序好正,求名 please
當時啲投資者啲錢多到無掟使
所以蝕錢都無問題,啲創作者可以拍啲大膽啲、實驗性強嘅作品
泡沫經濟爆咗之後,動畫製作都要錢行頭,所以下面有人話宜家啲劇情一式一樣,其實係因為選材保守咗好多,揀啲商業上成功過嘅題材可以確保無咁易蝕錢

本來強国啲錢多到亂咁fing,好有條件做到80年代日本咁出啲高質動畫,可惜中共乜都禁搞死咗市場
鋼鍊FA 正到我買埋佢原聲碟 + 而家喺黃viu 翻煲緊

鬼滅好彩搵到間高質動畫公司幫佢畫靚d 人物 & 畫面,唔係真係冇眼睇
macross plus?
感覺似倖存者效應多啲
有必要攞個80-90年代每季每年動畫list出黎對先知
係佢啦
初代劇場版呢
機動警察劇場版,押井守會quote 幾句哲學家講嘅嘢,然後配合返成場戲去點題,做導演去編套劇都好重要
其實以前都劇場版有心啲,連續劇之類有啲畫面都好流,仲係手畫嗰期嘅蠟筆小新、叮噹、寵物小精靈呢啲嘅劇場版,再對比返近期啲用電腦又畫得求其嘅,其實就知已經唔再care質素要錢
macross plus
竟然冇YF-21對X-9 嗰傳說五秒
睇下最近嘅遊戲業界,年年都番炒舊作而家最受歡迎就係舊遊戲重制
呢樣一定架啦,文化產物點都會潛意識上反映當時社會
支那都係好多修仙武俠嗰啲
個時個市場細,競爭大好多
唔係最最最高質既, 都冇可能動畫化
然後有中譯就更加係係高質中既高質
所以你會有呢個感覺.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞