點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
當年Macross Plus同Gundam 0083的細緻度真係痴左線
今季套處刑少女
異世界得嚟幾好睇
諗起而家套套異世界 同輕改就嬲到仆街

劣幣贏哂
https://youtu.be/akcBV589e-g

純粹從Technical角度去睇
凹拉最新嗰季啲MV 3D嗰part啲作畫都幾靚

LL進步得好明顯
2d 3d混用已經好熟練
啲異世界好多都係個設定幾得意,但之後啲劇情就好鬆散,最後搞到唔知點咁
唔夠料講故係咁架啦
3d對位準確
用嚟表現運動鏡頭透視唔會崩先
(會畫背動嘅原畫師咁勁就係咁解
有套kill la kill嘅記錄片
入面就講左第一集有段跑樓梯嘅戲係點整
要知道trigger班人好多都係gainax 啲老屎忽
絕對係高手雲集
佢地都係選擇用3d搞
外行人記者問佢地點解唔用手繪
班友都笑咗出聲

補幀要睇情況
可以用嚟表現超慢鏡頭
例如鬼滅都有用過呢種表現方式(ending,同唔記得邊幾集)
一般唔會用
因為會破壞左原畫師本身設計好嘅節奏
人體動作太過順滑會唔自然
所以YouTube 見到個啲咩60fps完全係邪道嚟
唔識睇動畫先會咁搞

Kill la kill 套記錄片都有講
3dcg啲位整完出嚟都要抽走啲frame
咁先至冇咁有違和感
可以加多個macross zero,不過呢套算下一個年代2002年出
Macross Zero係3D描繪的先驅係好有代表性,但係2D畫功的細緻程度無辦法同MP/0083雙比

3D描繪防止左機甲類物件的畫崩,但都導致少咗D配合場景的變化
每一秒都係用原畫師㗎血去作畫
再早d仲有火之鳥
淨係樓上4個場口都痴線啦
勇哥流暢度
個機倉panel同扇葉
飛彈流暢度
地面燈光同SDF上紋理
補幀好多時真係唔做好過做
最慘係有D得平移先補,睇得好唔自然

哩幾年仲多左D類似Live 2D的扮自然遙乳同頭髮擺動,但on9的係apply左落所有的動作之後,礙眼到一個點
無職轉生都屌打哂以前D 動畫啦 睇都唔睇就話垃圾
以前D 垃圾又唔拎黎講 講真,咩年代都有垃圾架啦
我諗其中一個原因係嗰個年代D人仲有個拼勁想打天下,收得少畫得好冇所謂

依家已經塵埃落定,新晉畫師冇上流空間,咁自然you pay peanuts you get monkey
macross本身以機械人動漫來講好高質
錯喇
以前港產片係鳩拍都賺到錢,靠賣埠
而家港產片係賣唔起價
可以話因為以前班友不思進取,政府又冇大力support
睇marketing姐
要自己識得揀好睇嘅
不過都係廁紙居多
唔計嘔便當嘅話係幾正嘅
冇咗鳩行果part成套已經冇咗一半feel,有時冇對白/少對白反而仲好,下下夾硬要用對白(獨白)黎交代劇情其實好鬼出戲。你睇下love dead robot s3跳舞果集 近乎完全冇對白咪又係交代到

不過唔係唔明嘅,要吃大眾市場就係咁,解釋少句都驚人睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞