點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
而家異世番都少左好多
早幾年濫到

0幾年個陣肉番廢萌系又係濫到仆街
個期想搵套經典都難
呢家個d對波彈下彈下
鬼滅打後呢幾年有少少回光反照
不過都好多爛尾
雖然鬼滅半身都係爛
劣質既一樣可以流芳百世
https://nico.ms/sm16767461
套哥斯拉動畫唔差
故事流暢,節奏爽快
唔會拖泥帶水
唔知點解個個屌
小太郎,古見,藍色時期
都好有質素
咪去晒日本fing錢
好多日本動畫B站有份投資
仲有netflix俾錢買
咁美國個邊都係不斷炒冷飯
今時今日仲係侏羅紀,英雄片,TF,MI,007
連top gun都出續集
雖然好睇就得
但好多都好爛
平家好睇到癲
真,明明係套垃圾,搞到樓主要心掛掛咁耐,最後都係忍唔住要開po狙擊,真係垃圾中嘅垃圾,仲夠膽話係神作,你話笑死唔笑死
我一早講咗無意引戰,我都唔開名啦,就係唔想引你呢D fans入黎嘈
不如你出去開post講啦
當時有個流行concept叫「萌」
咩野都要「萌」,明顯target咗某個特定客群
本身係見到個topic想入嚟一齊討論下舊時嘅美好,但碌碌下見到啲comments,先記起你個名舊時好還好,但你日日攞嚟咁比較,唔識接受同欣賞新事物,同啲話依家啲候生仔唔及以前嘅人捱得嘅廢佬有咩分別?
可能人工高咪有人才,現在日本人人都知做畫師搵唔食。
大部份穿越異世界嘅人,都欣然接受被勇者召喚,冇諗住返去,咁佢喺另一邊世界嘅人生呢?親人、朋友、愛情、事業、興趣?唔care lu,似乎日本社會嘅人生冇希望,冇嘢好留戀
而家日本電影多咗類動漫真人版電影
題材真係以前多,加陣套套都係異空間,轉職。
唔好扣帽子啦我係由近代動畫2010年起睇起,再睇返舊嘅作品,感嘆當年日本動畫都咁高質

我只係上個post見到咁多人歌頌某套神作,再講返自己睇完嘅感受,唔通唔比人有其他睇法咩? 你咁咪係果d藍絲廢老心態囉

再者呢個post嘅目的唔係討論你講果套神作,唔好睇得套野太重要而且套野冇咩值得再深入討論嘅議題

你出去開86 post算啦,一定大把人認同你
blame 我收貨

本身故事都好多本單行本
拍哂=$$$$$$$$$
拍劇場版=抽一個故出來講
取題唔多好揀
佢拍到個科幻世界出來已經收貨

仲要拍無人無物佢自己一個鳩行
咪即係成套嘢有半個鐘無對白
咁係因為佢用番個模去手機驚

不過已執7
因為異世界作品個劇本可以好快咁「生產」出黎

例如如果你要寫軍事題材,你要做非常大量嘅資料搜集,例如歷史書籍丶國際新聞丶社評丶文化評論,然後理解同分析,個作品先會有深度同說服力(正面例子有伊藤計劃三部曲丶攻殼sac丶機動popo)。

反之,觀眾認真思考吓就會發現個故事有穿崩位,當係個笑話

相反異世界個背景都係幻想世界,所有設定由作者決定,作者話係咁就係咁,當然方便好多啦
如動畫化東亞重工篇同非公式構造體篇就好啦
之前睇netflix套詐騙青年 scam
佢第二集講後生仔出去難搵工之餘仲要人工勁低
得10~14萬yen未扣稅
廢老食退休金都18萬yen個月唔洗交稅
所以你話佢地對呢個社會有咩好留戀
不過佢地唔似香港後生咁
佢地無錢無bno無owp
passport得4成人左右有
連移民既機會都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞