由老鼠阿婆單嘢睇得出 理性討論係香港根本冇可能發生

279 回覆
539 Like 321 Dislike
根本東張係維穩節目
平時唔俾你班人出聲反乜反乜
咪喺大台開個節目俾你出聲
經哂篩選先出街
但入面大把嘢咪又修飾過哂
其實最後唔經唔覺俾人覺得乜都要靠東張
睇睇睇
點解唔一刀捅死個阿婆?
明明個阿婆有錯在先
剩係識講打人唔啱
2019年呢咁
阿婆嘅行為好明顯精神上有問題 所以不停執嘢返屋企
去填補心靈空虛 創傷

反而當佢正常人亂咁追訪
唔9識handle人哋情緒咁追問
搞到出手真係好正常

或者tvb就係想激到人還拖
有唔同意見就唔係理性討論
你不如去微博 大部分topic 只係得一種聲音
首先東張唔係執法者
阿婆態度上已經明顯地唔想接受訪問
你騷擾我
反而係我錯
聲明係為左幫佢 搵真相 搵背後故事
就可以唔理人感受
成個訪問根本就一直刺激緊人地情緒
美化自己行為 無視人地感受
點解好似當年政府開記者會咁 將責任推晒係市民身上
同你呢d廢青咪冇野討論囉
我地有良知 識分黑白是非
黃就一定撐 就算做錯 手足都會原諒
黃圈明辨是非 政見唔啱 我地必反
咁樣黃圈就一定贏
Cctvb收皮 黃台ViuTV統領黃圈手足
呀婆打人就係暴力畫面唔靚
主持追擊人令人心靈受創未一撚樣係暴力一種

二次傷害追問埋屋企人未一撚樣傷害緊人
專登走去挑機傷害人引人打你搏noise
然後俾人打就話人打鳩你煲大件事
因為心靈傷害無得評價所以就當無傷害人?

調返轉頭有無人關注過長者問題
有無聽過長者堆垃圾係屋企只係因為孤獨
不過香港有精神病都俾人歧視到仆街
明明香港社會價值入面嘅“正常人”都唔撚係正常
仲敢笑鳩人精神病

咁撚鍾意追問又唔撚見你追問啲死黑警高官
chur撚到佢答你為止呀嘛 戇鳩
理性討論入邊個理個個人定義都唔一樣
點解你覺得自己個套先會係所謂岩嘅道理

大台記者=低賤
訪問方式=攞黎賤
打人阿姐=笨人先出手

結論都係大台記者自己攞嚟賤
其實個阿婆應該有強迫性囤積病
即係一個痴左線嘅人
你係咁jer住一個痴左線嘅人打人有乜意思

如果你唔識呢個病可以參考呢度:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%A4%E7%A9%8D%E7%97%85
一個正常 唔想俾記者追問嘅市民會點做?咪就係叫人唔好跟著 再跟著嘅咪話報警告人騷擾
你都識講正常人... 你覺得個丫婆正常?
我就唔覺得個丫婆打人冇錯 只係覺得佢當下情況出手係"正常" 個記者應該係佢第一次用車仔撞時就收手,咁做係保護自己
即等於你係街見到個白卡佬無啦啦大叫,你都會覺得佢因為係白卡所以做出呢個行為係"正常 "
支持阿婆既普遍係從個人權利出發
認為任何人都有權利不受滋擾
唔會因為你做過d乜野而無左

支持記者既係從社會出發
認為只要對社會有利
可以私法剝奪犯罪者既權利

各有各道理
但我個人係自私既、反對社會主義、我右派
阿婆打鳩d滋擾者根本無問題
手足被迫搭 我地會原諒
同ViuTV藝人被迫宣傳藍店一樣
手足唔會反 香港加油
你教一個正常小朋友同一個有問題既小朋友方法都唔同啦
你嚮地鐵見到傻人你都會行開啦,點解先?就係知有咩事冇仇報
做人本身就要睇環境做人,唔同環境同情況都有唔同處理手法
對家係傻既你可以做只有保護自己
根本立場問題
如果俾人打果個channel c記者
你估下反應係點
原來只要唔啱你果套就叫唔「理性」
難怪和平示威 都叫暴動
著黑衫就危害國家安全
換轉係姜濤
你估下啲人屌姜定個阿婆
照你邏輯,蘋果立場記者採訪之後比人拉係咪抵死先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞