其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
個條友聊起我我又要同佢客客氣氣
你當我聖人咩
好睇佢呢個搵到野做係邊個層面
就本職黎講除左engine同埋醫護
其他工係加拿大都應該有啲難度

不過單論有工開呢個範疇的話
咁有啲藍領工作係真係幾缺人手既
本身都已經缺既情況底下
再加上有移民帶黎既額外需求
工就一定有得開
不過有幾多人放得低呢個身段呢
係連登唔可以講搵唔到工 難搵工

呢句有幾認真討論
我點同佢認真討論 係連登唔可以講搵唔到工 難搵工
咪癲啦
你係咪平時俾人打唔還手個種人黎
屌,好中pt

好多香港人走都放唔低自己本身個status,係外國搵唔返同一個rank 就屌外國好難搵工,自己好不幸。

重點係有d 人真係覺得香港係外國好受歡迎,外國人全部都明香港俾中共迫害好撚慘,去到人地國家,人地一定好幫香港人。將心比己,我地對d 南亞佬同新移民都唔一定好啦
唔批評聊人打交
反而批評人還手
你大雄老師黎???
唔走個啲乖乖留港交稅養共產黨嗎
你不如講下我有咩softskills要改善先
認真想知

你呢句夠唔係撩起人 唔通好有禮貌
唔講以為你幾正人君子
你咁中point

係咁叫人走果啲人點答你好
好似依家咁 你其實份人可以easygoing少少既 香港好多it就係好執著自己嗌交要嗌羸 仲要係無謂既交 你見我其他我都冇覆你了

好似近排同一個教會識既香港人it人 傾tech咁 大家有d觀點唔同 佢又堅持自己岩既 咪由佢囉 套用翻係你身上 base on你岩岩既行為 我覺得你一定會同佢嘈到底啦 有意思咩
咁係因為你係外國grad? 易揾工好合理
我網上睇返我個post 得5萬磅年薪 扣完稅多過香港 難d wo可能你個科勁d呱
btw 你地成日話外國有福利 其實有咩福利
成日聽一係就醫療 一係就話失業都繼續有糧岀 仲有冇其他
落地第二日已經搵到
寧願係香港高薪厚職都唔去外國做咕喱
有 我公司一年調整2次 每次2000
入職3年加左12000蚊 夠唔夠

你講ot外國爽d一定未去過外國
外國只會寧願拎補假 扣完稅有冇一半落袋都成問題

住嘅地方大 但係變左同朋友岀街少左娛樂 其實都係相對
香港同frd側重係岀街食下野 外國多數係 house party 只係文化唔同
呢度有個小技巧去睇個candidate 有無心
In line manager 果陣要記低佢個名,
然後其實上LinkedIn ,
唔少公司會搵到line manager 個contact

所以封email 既內容學你話齋無咩用,
但呢個動作會有加分
帶返個頭盔,可能你個圈子唔係咁
但我係會加分
ok
我最驚有理說不清啫
你肯認為我係觀點唔同
而唔係講左啲有"誤導"性既野既話
其實已經冇咩問題

btw 多謝你既回覆
我可能以後要改善下呢樣問題
介唔介意你side project寫左d 乜 寫左幾多個?
就咁自己諗既full stack web CRUD application?
定純得frontend?

係網上抄定自己構思出黎?
樓主講果個youtube channel我都有睇好正
見到啲reply又係好好笑, 去左智障嗰啲工場咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞