其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
我唔否認香港好住,不過講緊嘅係有錢個班人先係好住,一般平民百姓住係啲4 500尺嘅單位,屋企人又多,一個私人空間都無點算得上係好住?

另外,外國做廠真係可以有3皮一個月,首先你入職雖然人工唔高,不過係年年都會調整人工,想問下香港有無?香港連ot做到隻狗咁都無得好似外國咁爽開ot有1.5至2倍人工

外國的確係稅高,不過每年都有得搞退稅,有啲蠱惑嘅人就好識得搞避稅之但係當你係外國生活得開心,地方住得大啲環境好啲嘅時候,你呼吸嘅每一啖空氣都係用稅換返黎,嚴格黎講都係福利嘅一種黎嘅
entry 同junior 0經喺香港仲難搵啦
冇degree in都唔in
個project寫到曉飛都唔理你
外國算易搵喎 除非你唔想寫web
外國係有n次screening煩啫
利申冇degree
no 黑人 歐洲人 華人都有齊
你先無logic 又同人講logic
1. 你上面攞香港其他種族揾工 同 加拿大 比較,但加拿大 人對移民接受程度(唔係啲惺禾多次民))點都係比較高,所以證明唔到咩。

2. 你呢個比喻攞物業「錯配」現像同揾工「錯配」現像比較,但又無解釋兩種錯配現像點對應,講埋啲虛無嘢,令人無法證明加拿大是否存在該特定錯配現像,龍門任你搬

我做會計揾it 一定揾唔到嗰喎
我junior 揾唔到 senior 都唔奇
正如你比喻入面窮人買唔起樓,可能係有社會問題
唔代表對應職場上都一定有問題
因為咁嘅情況更似反映個人廢
香港都有好多做開非專業工程嘅人移民去加拿大
你要佢哋做專業工是否on9

失業率低數學上更似表示好多無專業技能嘅人都揾到工
所以通常代表咗一般唔需要特別技能嘅opening都會多
的確唔代表特定行業
行頭細又唔勁嘅人同要牌嘅人最慘就真
加拿大大路行業,個人又唔廢係咪都係咁就有待論證
講得話易個d一係就專業人士,一係屋企疊水,一係就鳩up連登仔
信連登仔話去外國係人間天堂就仆硬街啦~

之前信連登仔走去前線衝個班而家咪坐緊監lor

除非香港個經濟、人工跌到只有原本既六成或以下,否則,一定係香港搵錢易
但外國entry位得好少
英國唔知
但加拿大係極少entry IT位
好多job post都講緊3年經以上
on9啦
對比香港一定易好多
0經冇degree至少有得見下
香港呢
人地都無打算串你,你咁惡做咩
係咪要等大家排隊入黎幫你打晒飛機
等你覺得自己好撚辛苦你至開心
咪當人用錢買個鏡照下自己
係垃圾定人中之龍
係硬係講死一定去邊就真係搵水魚
咁大個人自己思考下
我應該要講 加拿大做it好易搵到 個個一畢業就一定有份工 我身邊個個同事都搵到工啦!

認真 其實我想講唔好以為係香港做左幾年 或者cs畢業 黎到就一定搵到工 好多時香港既skillset係加拿大唔係好夠 黎之前要做多d準備 睇唔過眼個個連登仔都講到黎加拿大做it一定搵到工 搞到好多人有不切實際既幻想 你搵到唔代表其他人會搵到 要講翻實際情況
係咪戇鳩
每年一車車ive仔拎17k做P仔你唔講?
認同
利申 揾唔番IT
外國最低工資係100蚊港紙
大把下欄等人做
而且大把ot
反而中高層人工未必高過香港就真
度度啲entry post都好多人爭
正常既 因為全世界都轉緊做it
高人工 又有得remote 傻既都識揀
所以咪要把握機會同寫好啲side projects stand out
加拿大唔清楚 不過我睇tutorial教我入行個個喺加拿大
同我差唔多經歷
佢教我啲野唔同地方都用到 更何況加拿大
利申0經 冇degree入行
香港連technical test都冇wo師兄 真係有手有腳就做到架啦 呢度只少要你做technical test 真係會有條友試下你就係你呢d人搞到個個以為黎到外國有手有腳就做到it
低下層工做住先,騎牛搵馬冇乜問題
一世做肯定唔ok
你唔應該用外國做工廠黎同香港返office 3-4皮個班比較
我自己就係外國咩工都做過
餐廳,工廠
讀完書畢業又咪搵到好工,扣完稅都仲多過香港
btw我唔覺得香港好住
周圍咁多人,又逼,d人又aggressive,一言不合屌你老母
交稅交完係有福利,又唔覺得有咩問題
有能力既叻人,去到邊都可以係生活得幾好
問題係冇能力既人點算?
只可以屌人唔夠決心
移民遇到所有問題都係因為唔夠決心
過幾年留港撚已經升哂M位
班自由Amazon倉撚快餐撚30歲番黎做番entry位搵港幣15k
ive仔都叫有資歷啦
咁連ive都冇既自學撚又肯唔肯請
外國肯呀
jd大把寫埋welcome
不嬲都唔易架啦,你香港普通搵份工都要send幾10份cv,何況係外國,除非你係專業人士就好d,信連登果班小學雞真係食得屎
in完隨時都唔請你
應該無要求 做最低工資就易搵到 超市長期請人
想做返本行就難
你係香港入行做IT 定英國定加拿大?

加拿大呢邊entry 位對比香港真係少好鬼多
差唔多份份都寫3+ 個d已經係intermediate level. senior位要5+以上
ching你地產經紀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞