其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
唔係係加拿大local公司
打少啲飛機啦
原來鬼佬返工都係要做嘢㗎你知唔知啊
總之邊個講移民壞話邊個就係鬼啦
咁我都係根據翻自己經驗,同埋喺呢度既人既經驗去講,無端端起曬鋼咁,咁我同你講全部加拿大公司係煉獄好唔好?on99
好似睇到人地work life balance ,而自己無,心理唔平衡咁。
你呢啲咪就係邏輯有問題囉
你自己嘅經驗就判斷人哋要ot一定係華人
然後我講一單案例比你聽就要同人講全部加拿大公司都係煉獄?

做人唔好咁極端啦
其實只係想話比你聽鬼佬都有人要ot
唔係你哋想像到人哋返工唔使做咁款
我無否定佢地都要ot, 但通常係華人/港人公司先ot兼超時唔補水。我極端?你自己on99用一單朋友既case就概括曬加拿大係點,人地講唔同既觀點又唔俾?你講邏輯?你既邏輯米係死都要人地話加拿大都日日ot, 同香港無分別囉,呢啲係一言堂唔係邏輯on9
根本加拿大on9 junior level 要咁多經驗
最大問題係雇主好多時寧願請返當地人,白人黑人都唔請華人
所謂易搵工係講緊服務性行業,所以好難套用係所有人身上,始終大家有自己本行,去到加記都想搵翻同類工種,所以都係做最壞打算,暫時未搵到都做下兼職
佢地好睇重code test , algorithms, better solution
香港完全唔睇
你去過外國生活未,香港對唔流利廣東話同外國對唔流利英文個包容程度完全係兩回事。
工資
樓主本身香港返咩工?
Copy and paste 用完再用的野
我老表係CBC
佢依家份工日日都要OT
仲要無錢
其實有無人喺香港已經搵到工先過去,利申乜都肯做,做1年攞pr
正如香港一定要供MPF,法定假期一定要放唔可以補錢係法例一樣
大把人都無跟呢啲法例
OT 再上有一個好似話唔可以返超過幾多個鐘
補錢都唔得嗰條法例可以wave
同埋底層員工有啲公司永遠當part-time
據我所知就有啲兩點可以光明正大做
搵到工只係第一步

Arm arm開始番工其實會遇到好多困難 文化上 語言上 technical層面 我都努力克服緊

見好多香港人/youtuber 分享 講到搵到工就happily ever after 番工只有好同事好人好事 又唔講下有咩difficulties 好似有d吹大左咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞