其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
因為前兩者唔會上連登所以應該得鳩噏連登仔
我有講到係白紙
一句code都未打過就學人入行咩
寫完哂side projects 香港又肯in你咩
外國肯 technical test唔講以為要入faang
個test勁handy 一兩粒鐘就搞掂
自學哂 咁都做唔到就咪學人入行

但香港連做既機會都冇直接screen走
一言以蔽之,係香港過得唔好,咪去試下。
有錢個班去邊都過得好。
係香港過得唔錯,有車有樓有份好工,咪諗清楚。
大把機會 係易升呀
但一定唔係你班呢班新移民囉
我就支持移民嘅 但都要認清事實 鳩up都有個譜啦大佬
如果有人同你講香港班南亞仔都易搵工 做兩三年有得升 你都覺得無可能啦
你呢啲鳩up 用嚟水啲連登細蚊仔就得 但正常有少少腦都知無可能
死五毛
咁早開工呀
想問下樓主你係搵邊行?
以我所知啲老細會睇你簽證請人,佢哋都係驚你做做下走姐
其實係咪香港人特有?覺得有得in=實請?
應該都唔係,之前喺外國,都有好多鬼仔鬼妹好開心有得in
問上面話好易搵工班人喺外國做緊咩工
無一個敢答
一係根本無移民
一係做緊啲低等工種 由洗廁所轉做洗碗就當自己升左職
冇乜成本既野
做左搏下佢回頭
唔做乜撚都冇
夠少啦
我入行之前都長期send CV
學完三個月內 send左300份in左幾十次就0經 0degree入到行
我見TG IT谷啲人有經有degree個個都佛系搵工
上黎係咁呻連entry都搵唔到 我真係笑而不語
it 啲行fg/1年經勁過做咗幾年都有
問人經歷就無咩意義
你都On99. Follow up 只係用你一分鐘,打個飛機都唔得啦
兩三個月都升添
有朋友去做下欄
兩個月就升
因為得佢返齊工肯ot
外國搵食容易發達艱難
香港調轉啫
香港都大把人唔係cs畢業/冇degree 轉行 唔好講到得加拿大唔睇學歷咁 你肯做start up/寫下side project都會有人in你

我講緊香港比較易入行既原因係冇人會要你做technical test 有見過人可以連forloop都唔識寫就入到行 我唔係講緊香港既technical test易 所以先容易入行 係佢地連試都唔會試 所以先容易入行

你唔好係度曲解我講既野
唔係想話呢邊易搵工,一般香港人黎搵自己想做既工係要啲時間成本。但見佢用香港人對外人既接受程度同加拿大比,一睇就知佢住都冇住過呢邊係到鳩up啦
你係UK入左行IT?

你係咪讀bootcamp apply senior 位定entry?
佢最後個樣好似一張芝娃娃meme
我都係從自身角度出發
因為我係香港搵唔到
啲HR又西鳩我冇degree

去到外國就搵到
計埋稅人工同香港差唔多
所以見到你個句我先嘈
但我真係唔係想鬧交
只係想講有心搵工外國真心唔難搵
唔好再講最低工資啦好心
香港正正經經一份工點會出最低工資俾你?
譚仔姐姐都萬八啦
我自學撚 有得免費學點解要俾錢咁on99
我唔睇咩level 鳩send
turn out而家份工寫要本身有exp但我入左
反正reject只會send email 又唔會有咩後果
但你唔試就一撚定冇

外國搵工最重要係睇你side projects 同 係唔係passionate
你有得in至少有得show off下自己
香港睇學歷
咩都無in都咪洗旨意in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞