其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
lm
真係難嘅in 都冇得你in啦
屌中咗你伏
你條假膠收皮啦
多工到癲但有人失業
講嚟聽下 咩工?
照佢咁講
香港新移民都應該好易搵工
你唔介意做珍奶鋪/餐廳/超市/雜工/reception 的確唔存在搵唔到野做
又唔可以咁講,香港社會對外來人始終有偏見。

但加拿大例如多倫多係50%人口唔係加拿大出世,根本分分鐘in你果個/腦細都係早你幾年到埗,冇人care你口音/係唔係local。
坦白講 樓主係講基本野,就算係香港in鬼佬manager/startup/ibank etc 都岩用,只係做返d岩文化既野
有工一定要番?

大把阿寶拎政府補貼日日飲酒食煙隊草,點會肯同你番工。
點解仲未有移民撚block樓主
只可以講,其實係香港都好有用
樓主本身香港做乜先?人工幾多?
本身係香港都做垃圾工,爛CV,去外國咪乞食
連登仔叫人移民去外國做uber
鬼佬對住香港人就好似我地係香港對住d印度人咁
就算經驗幾咁好 CV 見到你唔係local都9成foul走你
由其係一d比較注重語文能力既工
假膠so what?兩登文化嚟
你自己講完有冇笑
係喇係喇 外國無人搵唔到野做 啲人失業係因為特登唔返
外國啲人訓街都一定係因為唔鐘意屋企訓 特登出街訓紙皮
你講事實
班child登仔又唔肯面對架啦
個個以為一到就比個manager位你
Block晒啦,樓上留言全部都係我啲同事嚟
外國駛乜搵工,有民主唔駛食野都飽
連登仔話香港低下層去到都輕鬆搵工 住千尺獨立屋喎
事實黎 澳洲真係好撚多寄生蟲 一有錢就買草飲酒 寧願訓街都唔返工
咁澳洲啲公司係咪要求人返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞