其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
自己上網搵下有幾多工係請幾個月都搵唔到人囉
呢個世界就係咁虛偽,你唔識玩只係你自己輸蝕。 我就係因為做足呢d野,而家喺外國搵到份工。
你呢個post就唔係假膠?
你自己講完又有冇笑?你都幾襯你個名
知唔知澳洲d阿寶失業率接近4份1,計番人口佢地4%總人口「貢獻」左總失業人口20%
個標題應該針對返加拿大
送外賣囉
搞清楚請唔到人同容易搵工係兩回事
香港都好多公司長期請唔夠人
但唔代表啲新移民會因為咁而容易左搵工
間公司都唔會因為請唔到人 而改請啲南亞人
低等工另計
留名!
姐係你識唔識得係未移民之前已經搵工?
我repost咋喎
咁撚惡
咁有寄生蟲都唔代表啲公司要求人返工姐
都可以係假膠
得喇得喇全世界都5毛
連登仔一畢業就搵5萬以上
個個人中之龍 易搵到工好正常
無佢地咁叻就自我檢討下
關撚事咩
做廠 咪一世做廠囉 有咩晉升機會呀
香港正常都3-4皮 外國做廠有冇呀
唔好同我講香港住樓已經交緊稅 我已經有自住樓 我供完放返岀去d錢一樣屬於我
我係外國交左稅 唔係我就唔係我 仲要冇福利
都唔好話咩醫療唔洗錢 你香港乖乖地買危疾醫保一樣做到同樣效果

應該咁講 你地智力邊緣唔識plan野 咪去外國等人幫你plan
有返少少能力 香港不知幾好住
咁佢地唔肯返工
同啲人容易搵工有乜撚野關係
我同你講好多homeless係因為無錢所以唔買樓
會唔會因為咁而令到其他人容易左買樓
logic原來真係唔係人人有
同香港interview in MNC M grade 個分別係邊?
見到你呢類reply就好笑
好似啲老屎忽咁猛咁暗示/講自己幾捱得 人地幾唔捱得
但完全冇實際嘅搵工建議 一尾叫人搵最低工資辛苦工

移民係為咗有好啲生活 唔係為咗捱苦
鬼唔知最低工資勞力工作易搵咩
喺香港有好學歷又本身做緊有晉升前境嘅工的話
就算去到加拿大做住一陣呢類工種頂住先 最終目標都係想搵返本行㗎啦
話難搵工都好明顯係講緊難搵返本行
根本好多人都唔係諗住一到埗就要搵返同香港一樣人工
係講緊想搵返本行希望有得慢慢做返上去
樓主俾啲搵工心得同人分享下有乜問題
你自己話「多工到癲但有人失業」 我正係回覆緊你呢句,你又冇啦啦唔知講乜

Ching係咪有讀寫障礙?
連登就係咁
永遠吹到外國搵工幾易 去到send下cv unun腳就有得in
但原來講緊啲低等工種
其實係香港要搵啲洗碗工 做下m記炸薯條都好易架
佢地會話係走難,生存到已經好好,仲要求啲咩?
自由空氣無價啦。
樓主有要求搵份好小小
你冇睇佢user name?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞