其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
中肯
有無見過南亞人餓死搵唔到工?
肯做一定有工請,辛苦錢少無前途姐。
其實你講得好啱可惜香港啲樓豆潤咁細,出街又迫
做緊份工同一份職業人工高香港成倍
連登仔唔係咁講喎
平時話香港人才好吃香
外國爭住請喎
Ching 你似係澳洲?我唔知加拿大情況,不過澳洲的確係咁 搵藍領工我覺得都易,但如果你要做白領同人工高,一係就本身有返啲技術,一係就去讀書進修下
出現了
樓豬做乜要提佢地香港已經好逼 快啲走曬佢喇
其實係咁睇
香港重心擺係外面娛樂 去bar去督波返工約frd日日岀街食dinner 屋企只係用黎瞓
外國有咩娛樂姐 地大又黎黎去去得bar 側重於屋企
d人要咁比 跟本冇得比
外國想約frd 同一個city一星期都約唔到一次啦
都真係幾易搵工係澳洲,我公司有啲位請極都冇人做
乜香港仲有廠咩?
真啊好似我咁毒撚無frd又鍾意留喺屋企,依家去咗外國爽好多
IT狗
哂人時間睇
外國d人先他他條條睇下email冇所謂
易搵工一向都係講勞工
真係咩我覺得所謂好多工都係啲廠工,其實外國嘅廠工無想像中咁血汗工廠除咗肉廠之外其實好多都好好做
你2邊都去過?
同埋建議你讀少少書,睇下3.x%失業率其實幾乎就係Full employment=全部想做野既人都有野做。

因為一個全世界自願勞動既社會 每個一刻都基本有2-3%勞動人口係冇工番既(可能係自願between job/休息,或者唔肯番工),同個社會有冇足夠工作機會冇關係。
無人見一份普通工去練rp accent
local 會覺得你扮野
一封幾十字既thank you for your time & follow up email 曬得幾耐
咁咪冇意義囉
香港人邊睇依d無謂野
唔想email +1
最好笑係勁多連登仔吹奏it 講到你有手有腳就搵到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞