其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
有人英文叻 有MNC經驗知道大公司/歐美公司想要乜 個人presentable 又唔介意低啲職位做起 咪易搵工
都有人英文唔流利唔敢講 又冇自信唔識表現自己 工作經驗比較general唔知搵咩工適合自己 但又唔想由低做起唔想做藍領 咪幾個月都搵唔工
每個人qualities都唔一樣 唔好大安旨意都唔洗妄自菲薄

移民前一定要build up好個expectation 知道最好同最差情況會係點
其實移民有得失
邊有可能一移民就好
要明白自己嘅選擇
同open mind d
要移民有個世界地圖可以選擇
好彩仲有你乖乖繼續交稅養共產特首
香港顧主見你金毛綠眼即請啦 佢哋係香港搵工相對上易好多 始終香港係優待外族專恰自己人
不過講真,無人想一世做工廠嘅 同埋用澳洲人工比較係無乜意思,香港份人工同澳洲份人工嘅購買力都唔同
你收皮 我有個大學同學

一大畢業 香港假假地都叫個MT (非銀行)

份人正正常常 有社交能力 上過莊

過左去加拿大 大半年都未搵到工

佢同我講珍奶鋪都有報 都未有回音
呢D reply 中肯好多
可能佢得
鬼佬做一世真係無所謂

人地覺得職業無分貴賤

係香港文化驚比人笑姐

人地鬼佬快樂指數高唔係無原因
係,我識啲鬼佬真係可以係廠到做足20幾年 佢哋一樣都好開心,有得準時收工又有假去玩 我認為係視乎你點睇快樂呢件事,每個人定義都唔同
過來人
俾啲意見英文唔好嘅朋友
睇多啲美劇 sitcom 係個唔錯嘅選擇
開英文字幕 一次唔明就睇兩次好快進步
唔好驚interview 當佢係練習 練多幾次就會知大概點答
同埋其實外國人唔care你講得差 溝通到就得

利申 英文3
香港做都要啦,
最多你地唔覆你啫
半個月前拎到蒙古一間大嘅醫療公司做summer intern program ,其實真係唔算太難
好認同樓主啲tips勇敢啲表達自己,真係會差好遠
做護士 加拿大好難考牌入返行
唔知去到可以點
其實local都唔容易搵到理想工 加拿大可能好小小? 但澳洲醫護行業你無pr好多都只能搵到contract或者老人院做

老人院呢d可能就係香港人眼中既辛苦工
但澳洲做呢d香港人睇唔上眼既工作或者藍領工都好好paid

搵工呢樣野真係因人而異 好多人自己都講係得香港學歷同經驗 咁係難喎
難唔難好睇你搵咩
搵tech 既你jr位入行真係難
但呢個唔係外國先係 係大勢所趨黎
而家好多tech 工都allow WFH
同時代表顧主可以由全世界到揀人
搵工個陣要同接近住世界既candidates 爭

以上都只係講tech工 其他咩超市入貨不適用
睇你做咩囉, 基層工一定有
你當提下佢有呢個人囉
雖然認同你升職搵工唔係想像中咁易
但係你用香港班南亞仔同香港人比就真係...
唔係種族歧視,印度都有班IT好痴線既人
只係香港既新移民/南亞仔大部份都係低學歷低水平冇技能
而香港去加拿大既人明顯學歷、技能都好過香港個班新移民下嘛
呢個唔關鬼唔鬼佬事
係地區文化黎

就算鬼佬 去得大城市倫敦nyc 香港既本身都係為搵錢
做同一份工一世都冇所謂既人 本身就唔會去呢類城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞