其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
香港本身有無40 50k
標準答案
因為你未夠勁
唔好傻啦
你唔係以為移去英國班香港人學歷好高呀?
唔係 依到好似講到會送層樓比你咁
連登班柒頭
初初叫人10萬都冇都去英國啦
係俾人屌柒得多,而家唔敢咁講喇
我實信你㗎去到外國有50k都嫌少 果然係人中之龍
不如你講多啲 你去左幾耐 本身香港返咩工 有冇咩專業技能
好想知點做新移民做到有50k up
留名跟你學野
好多小朋友覺得大學畢業好勁好優質
但係人地國家專上教育咁普及
當你d地區大學係野雞學校渣
仲有好多
去到輕鬆搵到工
做藍領都住到千呎獨立屋
日日喺屋企花園剪草種花好辛苦
啲英國人知佢係香港人會點頭微笑 叫佢加油
喺街撞到人啲人都會主動say sorry
五毛 Block
真係笑撚死
我就當班人喺香港有大學學歷
但唔係以為外國一定有認受性呀?
上面啲連登細蚊仔真係當正香港人係人中之龍
去到全世界都受歡迎
藍領通渠裝修果d可能得
不過連登柒頭講果d藍領應該係收銀侍應
30秒俾多佢啦 你睇佢咁弱智
其實有正常智商都知啦,等於你話南亞人黎香港搵工做一樣之嘛,你係老細正常都會請local先啦,當你唔歧視其他國家嘅人,最後咪搞到外來人要做其他野
個justasking 次次啲移民post都要吹奏移民
依家話自己喺外國搵50k up 都嫌人工低
我就留名睇下佢講下自己有幾把炮
啱啱search 左英國個邊LinkedIn 同indeed
有唔少IT工都 沒特別寫明特別要求幾多年經
加拿大 下下都最少要求幾年經

睇黎都係英國易d揾到IT工 尤其for d新手入行
仲要講到做低等工種都可以好開心過世
都岩既 個邊包你有基本生活
你係個邊又冇人冇物 冇比較

你係香港搵40-50k或以上
仲要有老婆家室
邊接受到咁樣
我fd係加拿大讀高中 大學畢業
剛剛回流左返HK佢話好難搵工 疫情又成日no pay leave 租屋又貴
應該改圖做「而家去走難呀!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞