其實喺外國搵工真係無連登仔講到咁易

425 回覆
1559 Like 52 Dislike
YouTube 仲有人話加拿大唔存在揾唔到野做
普通人:又要上改造課程又要練習仲要成四個月先搵到

連登仔:其實唔難 人工仲高過香港一倍
貼定先
Follow up email做多左
連登仔FG50K
你諗下咩人FG50K
FG50K 既人係咪去到邊度都訓住搵到兼人人請
依個真係有用喎,門面野點都要做吓
樓豬輕度智障去到外國都搵到工
睇乜工
加拿大係難搵工 英國易好多
想像外國人移民香港搵工一樣
要面對要適應
高中你屌過一架廉價左軑和我通眼球
出精夾閪到雞店和我花去零碎的報酬
避過路障又繼續屌
就係依家易,競爭咪仲大囉白痴
以前啲人夠20歲結婚生仔啦講經咩老屎忽
人離鄉賤,本身已經對呢到既文化無太深入既認識,係呢方面香港人的確係輸蝕

另一個原因好多香港人搵唔到工其實真係自己既問題,係香港帶住個"Manager" title 就以為自己可以管人唔洗與時並進去吸收新資訊

如果係倫敦搵工既朋友仔首先唔洗怕英文差,香港人既日常生活英文係好撚差,你跟班鬼佬落酒吧可能連佢地講咩笑話都聽唔明,但interview 時既對答應該係好易過關,而且英國好多新移民,基本上你睇bbc 見到既rp accent 可能成team 人得幾個。

之後搵工既難度就變成到底你自己有幾technical,越貼地,越多actual skills 而唔係吹水既人搵工係相當易,身邊好多人做IT黎到係即刻有工番,所以都唔洗太睇低自己
其實有腦嘅人都知唔會容易 除非你係專業人士
第一 好簡單用返香港做例子
一班連廣東話都講唔正嘅新移民 大陸人又好南亞佬又好
你覺得佢哋會容易搵到工咩?
最多咪比你做下送外賣 執下倉 洗下碗
同樣道理
香港人移民喺外國人眼中就係咁

第二 如果連新移民都咁易搵到工
咁嗰個地方仲有人會失業?諗都諗到無可能啦

不過喺連登同班細蚊仔講唔會信
一嚟佢地就係無腦 二嚟佢地成日幻想外國人好歡迎香港人 以為香港人係人中之龍
點解你覺得人地失業率低 你做新移民就會搵到長工?
因為真係好多工無人做

笑撚咗,唔知佢乜撚嘢logic
恭喜樓主
雖然你個標題話唔易
但你4個月3個offer唔係間接表示咗其實唔難咩
當然你係好努力先有回報
咁都叫其實唔難?你用乞食做標準?
仲有你件盲撚係咪睇唔到我打咗香港人DIY移民加拿大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞