【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
真係好恐怖 所有人上左岸就會離地到咁撚樣,呢個係咩現象

世上無免費午餐,個個買樓都係儲錢儲得好辛苦,未上車既連登仔日日幻想樓價會跌5成比你,你自己唔儲錢等個天打救你最離地果個味你囉!

會唔會係未上車既人先最離地呢?

To9tally agree

好多人都覺得上車難
因為你對比以前既人工同樓價就知邊個時代難d
唔係淨係買唔到樓既先覺得難
平時有儲錢既買到樓既一樣會覺得難 因為你早幾年出世一樣拎差唔多既人工 但樓價就平一半 咁唔係叫難左叫咩 咁樣係籍口?
「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

你咁想攞裨開電視台, 咁社會有冇俾機會你呀?
你自己都身受其害, 重要幫呢個唔公正嘅社會講說話

佢覺得佢自己係ready晒,地都買埋人都請晒,但689唔比機會佢

所以佢味身受其害,每日蝕60萬囉!
情況同依家年青一代一樣,班大學生讀左十幾廿年書,出到黎搵得果萬幾蚊!出邊班抄樓,抄地,抄iPhone 就賺到笑!正正經經,打份牛工就要比人剝削? 公平咩?btw 其hkmall 都好撚貴!省左地鋪交租,仲貴過惠康,百佳!咁你攪網購托柒啊?

認同

世上無免費午餐,個個買樓都係儲錢儲得好辛苦,未上車既連登仔日日幻想樓價會跌5成比你,你自己唔儲錢等個天打救你最離地果個味你囉!

好多人都覺得上車難
因為你對比以前既人工同樓價就知邊個時代難d
唔係淨係買唔到樓既先覺得難
平時有儲錢既買到樓既一樣會覺得難 因為你早幾年出世一樣拎差唔多既人工 但樓價就平一半 咁唔係叫難左叫咩 咁樣係籍口?

重要港女舊時無咁串,公屋都嫁,男人怨氣都比較少
成班買到樓上到車嘅屌買唔到樓嘅唔"上進"

屌你同一隻game,你用easy mode爆機,人地而家用hard mode打唔贏跟住話人地廢,你試下用hard mode由頭玩多次都爆到機先話人地啦

成撚日講到個個唔儲錢咁
然後輕輕帶過樓價瘋狂既主因,然後走去話人冇能力 香港大把人月薪唔過兩皮,一蚊都唔用要個三百萬單位要儲幾耐? 自己計下先啦離地撚

其實搵得萬幾蚊一個月咁少, 就唔好學人諗買樓啦, 要有自知自明呀...
其實佢講得好岩,屌佢既人有無人地依家咁勤力先?

正正無人哋咁勤力,先會屌..

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非

出路唔會得1-2條...
每個generation都有人上到位,諗下點成為呢班人仲好囉..

認真討論 你既角度係 應該揾方法(eg 讀書自我增值)點揾多d錢 去 營合 e+e個社會咁唔合理既樓價?

好撚認同,根本就成日講一堆野出黎合理化個樓價,當一樣好基本既野比人炒到上天價時候,一定有人屌啦,點知你將佢講到要用一生時間去買一樣基本野係應該,然後怪人唔上進
外國人肯定個個都好ready冇work life balance先買到樓了
外國人肯定個個都好ready冇work life balance先買到樓了

拎香港同外國比把撚咩
無人叫你留係香港嫁
佢講ge野非常政治正確
每個時代都有人買到樓&買唔到樓

一個社會10%人買唔起樓
即係有10%人係癈柴
一個社會有90%人買唔起樓
即係有90%人係癈柴
香港最多人買唔起樓
所以香港最多癈柴
佢講ge野非常政治正確
每個時代都有人買到樓&買唔到樓

一個社會10%人買唔起樓
即係有10%人係癈柴
一個社會有90%人買唔起樓
即係有90%人係癈柴
香港最多人買唔起樓
所以香港最多癈柴

擦定林鄭鞋

成撚日講到個個唔儲錢咁
然後輕輕帶過樓價瘋狂既主因,然後走去話人冇能力 香港大把人月薪唔過兩皮,一蚊都唔用要個三百萬單位要儲幾耐? 自己計下先啦離地撚

其實搵得萬幾蚊一個月咁少, 就唔好學人諗買樓啦, 要有自知自明呀...

咁訓街啊? 公屋都申請唔到

成撚日講到個個唔儲錢咁

明明搵萬幾蚊話要買樓既只係一小批人,比班打手放大黎講,根本一班背後努力緊上車既人係一大批,當然係搵2-5萬一個月個班,人地大把大學畢業啦,起馬唔係佢地形容個班唔上進先啦,咪又係追唔上濕鳩樓既升幅

成撚日講到個個唔儲錢咁

明明搵萬幾蚊話要買樓既只係一小批人,比班打手放大黎講,根本一班背後努力緊上車既人係一大批,當然係搵2-5萬一個月個班,人地大把大學畢業啦,起馬唔係佢地形容個班唔上進先啦,咪又係追唔上濕鳩樓既升幅

最緊要係,點解搵萬幾蚊就唔可以買樓?係香港樓價痴線咋,睇下早幾日有人post東京都內嘅200呎樓都係50幾萬,但天水圍啲樓依家又幾錢?

成撚日講到個個唔儲錢咁

最緊要係,點解搵萬幾蚊就唔可以買樓?係香港樓價痴線咋,睇下早幾日有人post東京都內嘅200呎樓都係50幾萬,但天水圍啲樓依家又幾錢?

市場決定你買唔買得起
你人工買唔起咪表示你同有實力既人有距離囉
無人同你講人人都買得起樓嫁
唔係你既遊戲你怨都無用
以前最top 果10%考生先有資格入大學,
所以果時大學生好吃香, 揾錢同升職能力較高
而家再用大學生去厘定你係咪smart 已經out 同on 9
不如反省下自己係咪香港最top 果10%精英先出黎怨啦

成撚日講到個個唔儲錢咁

你有無諗過咁平咁易上車但啲日本青年人又唔買, 反而留比你班港豬買既

成撚日講到個個唔儲錢咁

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

世界上所有嘢都好合理,唔係你嘅遊戲你怨都無用

成撚日講到個個唔儲錢咁

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

世界上所有嘢都好合理,唔係你嘅遊戲你怨都無用

唔合理係你地講者
大把有錢人full pay唔駛供
淨係香港最top果10%人既人工都買晒你全年落成既樓啦
唔到你買就係唔到你買嫁啦
「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

你咁想攞裨開電視台, 咁社會有冇俾機會你呀?
你自己都身受其害, 重要幫呢個唔公正嘅社會講說話

佢覺得佢自己係ready晒,地都買埋人都請晒,但689唔比機會佢

所以佢味身受其害,每日蝕60萬囉!
情況同依家年青一代一樣,班大學生讀左十幾廿年書,出到黎搵得果萬幾蚊!出邊班抄樓,抄地,抄iPhone 就賺到笑!正正經經,打份牛工就要比人剝削? 公平咩?btw 其hkmall 都好撚貴!省左地鋪交租,仲貴過惠康,百佳!咁你攪網購托柒啊?

大學生返幾年工正常係搵3萬,你學晒蘋果既誤導,永遠用大學畢業第一年人工計樓價[儲供款能力!

政府EO 大學畢業入職都2萬4 一年啦,做三年都3萬啦!

唔儲日日等就會有首期咩? 又等支爆?

正正無人哋咁勤力,先會屌..

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非

出路唔會得1-2條...
每個generation都有人上到位,諗下點成為呢班人仲好囉..

認真討論 你既角度係 應該揾方法(eg 讀書自我增值)點揾多d錢 去 營合 e+e個社會咁唔合理既樓價?

好撚認同,根本就成日講一堆野出黎合理化個樓價,當一樣好基本既野比人炒到上天價時候,一定有人屌啦,點知你將佢講到要用一生時間去買一樣基本野係應該,然後怪人唔上進

但係高登仔由2008 一直怨樓價貴怨到而家,咁之係咪被垃圾蘋果老點左?

2008-2013 都唔貴,咁果陣高登仔即係而家既連登仔又有無珍惜過?

定係日日都話貴等跌等支爆大條道理唔買樓?

唔買既人年年都話貴,結果呢?
一年就冇2憶
成班叫人唔好怨做咩 十足中國政府口吻不要社會爭吵要發展經濟一樣。買左樓就變建制 買到樓係咩成就 好似拎到攞諾貝爾獎咁

咁D人又咁恨買樓?
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞