【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
其實呢個post真係好多野睇
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸

乜叫努力先?
我同事同我咁大,我放工都仲去進修,考牌等..
我唔見得俾佢OT多,只係每份工作都會諗清楚先做..

3-4年後,佢仲係assistant, 我已經mgr, 仲要lead佢.. 有時食飯傾計,佢都係用樓上d嘢話無我咁奴隸,想要 work-life balance。

有時,我法國好多人將自己嘅失敗歸咎於自己唔想做奴隸而無得上位,但唔諗下 上到位果班都係 work smart 佔多

你邊忽覺得佢覺得自己失敗?

人地想要 平衡d, 已經直接標籤係失敗者

人地講到明佢係求work life balance,佢已經成功左

咁佢同事日怨晚怨人工低,無職升,咁又係咩玩法?

佢同事怨關佢撚事咩

你唔止唔係work smart,原來直頭係個人唔smart
當初HKTV請晒人拍晒劇,仲準備起電視城,最後輸俾乜都冇準備嘅奇妙電視,一定係王維基仲未夠努力,所以政府唔俾機會佢啦

抵啦
其實佢講得好岩,屌佢既人有無人地依家咁勤力先?

正正無人哋咁勤力,先會屌..

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

好認同 果陣時呢班人而家咪住緊公屋囉,仲要一定冇買到個單位,因為佢地都會嫌貴,認為送俾佢哋就差唔多。
只不過而家公屋供應量大大減少,個問題先至咁明顯。
中意怨咪怨飽佢,日日呻個天就會送層樓俾你架啦

係連登講事實無用ga
話錯你地?
突然咁串,生意應該好好
睇路呀四眼仔
OK 你講得出口 以後會幫襯少d 你
有儲蓄買1137 由2蚊升到3蚊 依家fat fat啦
抵你無台開

開到都唔睇
突然咁串,生意應該好好

可能統計過後生果班冇幫趁
https://lihkg.com/thread/298328

你搞掂個Mall先啦

好明顯未ready好做生意

點解佢開唔到台呀? 因為唔夠其他台勤力囉
加油呀維生
又係「上進心」問題

李嘉誠:愚人希望有個富爸爸 心態已輸在起跑線

富人係希望有個富岳父,抵家誠哥你發到圍
諗起兩年前舊燈成班柒頭皮當佢老豆咁供奉
又係「上進心」問題

李嘉誠:愚人希望有個富爸爸 心態已輸在起跑線

富人係希望有個富岳父,抵家誠哥你發到圍

話說誠哥老婆係佢表妹黎 其實係咪真係娶得
諗起兩年前舊燈成班柒頭皮當佢老豆咁供奉

不嬲都話呢條撚樣係政協,你唔係想佢反共呀嗎,係黃絲個班先咁 ON9 話佢係偏黃
其實邊個話怨就一定唔努力?
一邊努力一邊怨又唔得?
努力左咩都冇又唔怨得?
一句就標籤哂所有對樓價有意見既人做唔努力
好野

點解佢開唔到台呀? 因為唔夠其他台勤力囉
因為你個台無人睇呀 無料呀 廢呀 咪開唔到lo

唔係+x 級數就唔好教做人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞