【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
認同要有好生活要上進
但其實基層一直埋怨只係想要基本生活 而唔係生存
更加唔係好生活
其實佢講啱左一半,自怨自艾冇用的。
但解決方法唔係一定要儲錢,任勞任怨,獅子山精神咁囉。。。
覺得社會唔公平,就要實際行出嚟改變lee個社會。

If you think we can't change the world, it just means you're not one of those who will.

怨天怨地就改變到
其實呢個post真係好多野睇
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸

乜叫努力先?
我同事同我咁大,我放工都仲去進修,考牌等..
我唔見得俾佢OT多,只係每份工作都會諗清楚先做..

3-4年後,佢仲係assistant, 我已經mgr, 仲要lead佢.. 有時食飯傾計,佢都係用樓上d嘢話無我咁奴隸,想要 work-life balance。

有時,我法國好多人將自己嘅失敗歸咎於自己唔想做奴隸而無得上位,但唔諗下 上到位果班都係 work smart 佔多

好簡單人地想要生活 你就想要錢 嘈乜根本班老屎忽成撚日都以為班後生好恨層樓 但其實好多後生讀完咁多書就發現自己人生唔想比層樓困住先唔買樓咪撚諗到係人地唔上進啦
當然一定有例外 但唔代表你條路咁行就人人都要咁行

睇樓價同人工増長 上樓一定難過以前。

新一代好言乜都講entitled to. 唔洗出努力 係應得。 其實呢D係父母錯 由細到大教到飯來張口。
當日香港電視都係得呢班你口中嘅垃圾撐你咋

駁唔到

只係班幫過我既契弟
有時d ibank會去大學搞recruitment talk
講完一大輪之後就到Q&A,通常d學生都好鍾意問有冇work life balance
人地ibanker聽到真係得啖笑

讀緊書對社會冇乜認知好合理,難道個個9歲就係celine咁老油條?

其實發問嘅學生問得依條問題
應該都係一早聽過入面無work life balance ga la
但係又明知故問
我只係好奇佢地到底expect聽到d咩答案

呢d recruitment目的就係比班學生機會問,聽過還聽過,有個當事人響面前問有咩問題? 姐係家陣連問都要比人標籤懶?

咪係, 問到咪講下你地行業嘅人平時做嘢係點同點睇work life balance呢樣嘢囉

問野都唔俾

其實ibank 唔係個個post 都咁chur 既,好多老seafood 日日準時走人好有work life balance
利申: 某歐資ibank 員工
成班高級奴隸贊成一個失敗奴隸主,屌鳩啲低級奴隸唔夠勤力
後生仔上進返工: 無前途,我地後生個陣出黎創業捱,而家呢班溫室小花真係唔識闖世界,淨係識靠現成野.

後生仔創業: 而家d後生好高騖遠成日諗發達,好心就安安份份打返份正經工啦.

後生仔打頹工安份守己: 而家d後生真係無上進心,對自己要求咕低,淨係識打份頹工,唔肯離開comfort zone,香港交俾佢地就死.

後生仔邊打工邊創業: 而家d後生真係豬黎,淨係識搵錢唔理政治,又無思考能力,水平真係低.

後生仔從政: 而家d後生好心就唔好出黎搞搞陣啦,腦荀都未生好就從政,成班發夢做總統係到搗亂,正一廢青.

後生仔讀書: 而家d後生讀咁耐書都唔知為乜,我地個陣咪又係得小學畢業,擺明就係借讀書逃避現實.

後生仔乜都唔做: 正一廢人,淨係識怨呢樣怨個樣.
咁又好似有道理
香港人工咁撚低 儲完咪又係咁

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,
好多都話一年5 6萬不如唔好草

一年5﹣6萬都算多啦

但一年5 6 萬 首期起碼都要10年先有

你唔係諗住儲2 3年就有 6 70萬下化

唉,連登真係好低質..
年儲5-6萬,會唔會係自己工作能力唔高?
Ok, fine.. 咁咪儲多幾年囉..

根本係班友又想收入高,又唔諗下自己能力,又要work-life balance, 又要儲得錢多,仲要儲得快

快啲走 班友就黎衝出黎屌你係奴隸架喇
永遠唔敢提三十年前收入/樓價中位數比率同而家嘅差距
唔睇買樓依個話題,其實條友所講嘅心態都唔係冇道理

假設現實中有個你想達到但機乎冇可能嘅目標,你好撚努力去做任何野去達成佢,話唔定真係一朝一日會比你成功左。就算唔成功你都叫ready左,一有機會你就可以大叫一聲飛雲

係嫁啦,機會唔一定有,但你唔ready就一定冇

重點係先向內求再向外求嘅心態

記住我唔係講緊買樓

睇左6頁終於有個似樣既留言

成個post入面班人現實對自己既要求同態度係點基本上一眼睇晒 唔洗reply我話自己幾發奮幾努力 呢啲過到自己過到人

不過我淨係見到一堆仇富但又唔諗下人地句說話背後有冇道理囉

假設現實中有個你想達到但機乎冇可能嘅目標,你好撚努力去做任何野去達成佢,話唔定真係一朝一日會比你成功左。就算唔成功你都叫ready左,一有機會你就可以大叫一聲飛雲

記住我唔係講緊買樓

成個post入面班人現實對自己既要求同態度係點基本上一眼睇晒 唔洗reply我話自己幾發奮幾努力 呢啲過到自己過到人

ps. 預左比人屌奴隸

記住我唔係講緊買樓

ps. 預左比人屌奴隸

係雙登講係咁架啦
人地講緊既係你想做飛雲,首先要有捉住機會既準備

佢地就會去晒屌人老屎忽

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

同意
你冇電視牌都係因為你未Ready
學人投訴政府 不知所謂
老實講 我唔係好贊成呢種態度
明明以前高登仔當佢神咁拜

同意
你冇電視牌都係因為你未Ready
學人投訴政府 不知所謂
老實講 我唔係好贊成呢種態度

但佢一邊投訴 一邊轉型(做網購),雖然得失未知但都好過乜都唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞