【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

又冇講錯

佢自己搞電視同hktv mall根本係要有work life balance嘅人支持

唔係個個要做創業家,生意人,做大事。
而家係基本住既問題都攪唔掂
「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

你咁想攞裨開電視台, 咁社會有冇俾機會你呀?
你自己都身受其害, 重要幫呢個唔公正嘅社會講說話

其實佢講得好岩,屌佢既人有無人地依家咁勤力先?

正正無人哋咁勤力,先會屌..

問題係樓真係好貴
打過佢工,典型香港仆街腦細
不過係幾有禮貌
一去到自爆人工post個個都30,40k up
有心儲一年都儲到唔少
只不過d樓咁既價錢 你覺得值唔值姐
一句唔夠努力就想人地做牛做馬受盡欺壓
仲無恥過政府

問題係樓真係好貴

做人唔係得買樓一條路呢
有心儲一年都儲到唔少

有心儲一年都儲到唔少

咁講啦,你係外國樓價無咁貴既城市住,就未必諗買樓,因為人地樓價未必穩步上揚,亦都未必一年升幾成,但係香港買樓係最有用,因為實升,仲要係爆升,而且最重要係你要掉錢入磚頭去保住自己既購買力,因為通脹太高。

用層樓就可以keep住奴役你

問題係樓真係好貴

做人唔係得買樓一條路呢

公屋又上唔到, 租金又超貴,唔係應該攪掂基本需要先?
有心儲一年都儲到唔少

咁講啦,你係外國樓價無咁貴既城市住,就未必諗買樓,因為人地樓價未必穩步上揚,亦都未必一年升幾成,但係香港買樓係最有用,因為實升,仲要係爆升,而且最重要係你要掉錢入磚頭去保住自己既購買力,因為通脹太高。

用層樓就可以keep住奴役你

強國窮撚都可以住遠d 香港係困獸鬥
其實呢個post真係好多野睇
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸
哈 咪又係咁
唔儲錢機會黎到都把握唔到
佢咁勤力想上位咪又係日日蝕

你王維基好努力搞電視 咁你既努力博唔博到正苦發牌比你?你咁努力正路唔洗日日蝕錢架喎 繼續獅子山精神啦

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非
佢咁勤力想上位咪又係日日蝕

你王維基好努力搞電視 咁你既努力博唔博到正苦發牌比你?你咁努力正路唔洗日日蝕錢架喎 繼續獅子山精神啦

之前太親年輕/泛民就無牌
而家肯講呢啲建制說話 應該想搏牌
亦唔排除佢真係short左
其實呢個post真係好多野睇
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸

乜叫努力先?
我同事同我咁大,我放工都仲去進修,考牌等..
我唔見得俾佢OT多,只係每份工作都會諗清楚先做..

3-4年後,佢仲係assistant, 我已經mgr, 仲要lead佢.. 有時食飯傾計,佢都係用樓上d嘢話無我咁奴隸,想要 work-life balance。

有時,我法國好多人將自己嘅失敗歸咎於自己唔想做奴隸而無得上位,但唔諗下 上到位果班都係 work smart 佔多

好簡單人地想要生活 你就想要錢 嘈乜根本班老屎忽成撚日都以為班後生好恨層樓 但其實好多後生讀完咁多書就發現自己人生唔想比層樓困住先唔買樓咪撚諗到係人地唔上進啦
當然一定有例外 但唔代表你條路咁行就人人都要咁行
電視業開始息微走去攪電視,網購水尾走去攪網購日日蝕錢已經證明左今時唔同往日啦,唔係有老本佢一早收左皮啦。叫佢而家白手興家我睇下?隨時連樓都買唔到呀,講風涼話邊個唔識。好彩冇幫襯過hktv,買開amazon。

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非

呢位巴打亦都點出左一樣好重要既野
就係「香港人」既身份認同
由97移民潮到依家,香港一直都只係用黎搵錢既地方,成個社會根本就欠缺凝聚力,有問題無人諗點樣去解決,而係諗邊一個地方少d問題就去果度住,然後養大左個仔要搵錢就用海外華人(但係連中文都唔識多個)既身份就返黎香港繼續呃錢。
佢拎到牌都幾肯定做第二間tvb
奶共奶到雪雪聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞