【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,
好多都話一年5 6萬不如唔好草

一年5﹣6萬都算多啦

但一年5 6 萬 首期起碼都要10年先有

唔好咁on9覺得開頭儲5 6萬就以後都係儲呢條數
人工長期低增幅,物價樓價 不斷飛升

上一代闖出來的禍 由下一代埋單
其實佢講得好岩,屌佢既人有無人地依家咁勤力先?
比利時安樂死合法 吸引大量外籍旅客
https://lihkg.com/thread/299279/page/1

橫掂買唔到樓又冇希望,買張機票去比利時啦

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,

草你老母
人工長期低增幅,物價樓價 不斷飛升

上一代闖出來的禍 由下一代埋單

轉一轉工或者升一級都肯定高過樓價增幅啦,自己唔搏唔好埋怨

學歷通漲,職銜貶值都已經唔係第一日既事啦
唔好用一句努力就將所有野推開晒好喎
D仆街成日以為後生淨係想上車,上唔到車響度怨
我果陣好撐HKTV
「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

你咁想攞裨開電視台, 咁社會有冇俾機會你呀?
你自己都身受其害, 重要幫呢個唔公正嘅社會講說話
係維基身上學到野

以後都唔會係hktv mall買野 慳錢儲錢

多謝維基教導

如果個個都慳錢兼死做爛做唔要work life balance,即係冇人會得閒睇電視劇同捨得消費買嘢啦
「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

又冇講錯
「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

佢覺得佢自己係ready晒,地都買埋人都請晒,但689唔比機會佢
Oops
枉我之前成日幫襯HKTV MALL,依家講D咁既野

condom的用途係咁
「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

又冇講錯

佢自己搞電視同hktv mall根本係要有work life balance嘅人支持

佢覺得佢自己係ready晒,地都買埋人都請晒,但689唔比機會佢

係佢自己太過進取,牌都未有就拍定劇,姐係點?焗人地俾個牌你?
你搞大左條女人地老母就一定要嫁個女俾你?
佢自己又唔係唔知依家個遊戲玩法同97前唔同

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

但一年5 6 萬 首期起碼都要10年先有

你唔係諗住儲2 3年就有 6 70萬下化
呢條友無飲水思源 , 睇路啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞