【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
搞個網購都要消費hktv單野 班藍絲點會幫襯佢 做咁大生意連咁簡單嘅branding都唔識 唔蝕錢就有鬼!

世界上仲有啲乜係唔合理

世界上所有嘢都好合理,唔係你嘅遊戲你怨都無用

唔合理係你地講者
大把有錢人full pay唔駛供
淨係香港最top果10%人既人工都買晒你全年落成既樓啦

唔到你買就係唔到你買嫁啦

住屋本應就係基本需要,差唔多等同生活必需品,當然唔係需要個個有自己樓,但政府係有責任處理呢個問題,例如港人應優先排公屋,不過港共政府算數啦,幫手安排每日150位殖民就叻,同埋一班有錢既得利益者同地產商壟斷左個市場,講到你冇能力買就係你問題,有屋住係有能力人士既遊戲

紅字咪就係最大問題囉,係港豬先覺得冇問題

呢個城市你住唔掂就應該考慮離開
全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
Btw 政府就係想無樓既人咁做
所以先整大灣區

又係唔掂就走,唔好怨呢d理論
打手次次駁唔到都係回呢句
講真有得走大把人走啦,
東京的確係高樓價,唔掂可以去返日本其他城市住,
香港呢?走去邊?唔通聽689講返鬼國發展咩

咩打手呀 發表自己睇法咋wor
咁請問有咩好見解呢?
地又搵唔到 起樓成本高 起左既樓又比有錢人買晒
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

利申 今年28 唔係咩上一代

其實我咪答左你,你又問返我轉頭,我只係反駁你同王維基論點,個d每日150個,南亞難民,雙非,搞唔掂點做都係假,只不過政府狗官知道又點,對佢地冇影響,反正香港對有錢人黎講=天堂
貴都有人買得起?
一個地方可以比14億人只要有錢都可以落黎買樓,呢個咁細地方起滿都唔掂啦

平時你地唔係話大陸好窮好落後無錢架咩? 點買晒你d 樓?

WIKI 又係你地班人撐既,又係你地當佢係偶像,咁而家佢咁講你又唔高興?

另外唔該睇番丫,香港呢幾年大陸人黎買樓既數字係少於10%

好心真係睇少d 蘋果,用自己個腦分析下啦,呢幾年樓價升租係本地內部需求呀!

而家係你偶像(曾經係高登仔老豆咁)話你地買唔到樓唔好怨人呀!

服未!唔服請教王維基啦!你地好崇拜果位呀!
其實佢講得岩
當日香港電視都係得呢班你口中嘅垃圾撐你咋

嘩!又屈?
佢無話買唔到樓係垃圾

「我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」

佢叫你地唔好搵藉口放棄自己!

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,
好多都話一年5 6萬不如唔好草

一年5﹣6萬都算多啦

但一年5 6 萬 首期起碼都要10年先有

拿拿拿!

又一個想畢業儲兩三年錢買到樓既例子!

請問我地上一代多數幾多歲買樓?

係35-45 !

咁點解你地成日FF 畢業後幾年就買到樓?

21-22大學畢業,儲10年30頭買樓有問題咩?

市場決定你買唔買得起
你人工買唔起咪表示你同有實力既人有距離囉
無人同你講人人都買得起樓嫁
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

世界上所有嘢都好合理,唔係你嘅遊戲你怨都無用

唔合理係你地講者

住屋本應就係基本需要,差唔多等同生活必需品,當然唔係需要個個有自己樓,但政府係有責任處理呢個問題,例如港人應優先排公屋,不過港共政府算數啦,幫手安排每日150位殖民就叻,同埋一班有錢既得利益者同地產商壟斷左個市場,講到你冇能力買就係你問題,有屋住係有能力人士既遊戲

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

你係日本人會唔會坐2個鐘頭車番工,2個鐘頭車放工
到最後咪又係租太空艙
香港一樣,起碼你而家仲租得起

日本開始有新幹線通勤族,不過人地係公司出車費
做電視個陣就撐年輕人
而家做c9生意就踩年輕人

商人黎咋,唔講錢唔通同你講感情咩

唔係化,佢地HKTV 果陣已經有人話佢係商人唔係聖人,果陣好似係人聽得入耳架啵!

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

其實我咪答左你,你又問返我轉頭,我只係反駁你同王維基論點,個d每日150個,南亞難民,雙非,搞唔掂點做都係假,只不過政府狗官知道又點,對佢地冇影響,反正香港對有錢人黎講=天堂
貴都有人買得起?
一個地方可以比14億人只要有錢都可以落黎買樓,呢個咁細地方起滿都唔掂啦

WIKI 又係你地班人撐既,又係你地當佢係偶像,咁而家佢咁講你又唔高興?

好心真係睇少d 蘋果,用自己個腦分析下啦,呢幾年樓價升租係本地內部需求呀!

而家係你偶像(曾經係高登仔老豆咁)話你地買唔到樓唔好怨人呀!

大陸咁多人,乜人都有啦,而家個個都吹奏大陸人有錢啦,邊個話窮?黎搶綜援個個大陸收埋唔少仲有錢過你啦

我撐既係當年港視,從來冇當佢係偶像,對事唔對人,至少我當時睇到出黎遊行個班真心係撐港視,到佢整個網上商店已經冇人崇拜佢啦,你唔好老屈人啦,佢未講呢句野我都見到開post屌佢既多過撐佢,大家價值觀唔岩就唔岩啦,何必盲撐呢?

你個少於10%係邊到調查呢?純睇10%數據可以代表咩?你單方面淨睇私人市場物業,上年黎港新移民都升至5萬幾人啦,單非,雙非,專才,加埋一家大細黎到訓街?有錢既咪買樓,其他租樓,或夠左7年上公屋,仲有咁多大陸學生黎讀大學,有好多都係租屋,全部加埋咪需求大增,供不應求自然租買都高啦

內部需求大呢點我認同你,都係人口多係問題,同大把拎住身分證講普通話既「香港人」都計落內部需求啦

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

貴都有人買得起?

大陸咁多人,乜人都有啦,而家個個都吹奏大陸人有錢啦,邊個話窮?黎搶綜援個個大陸收埋唔少仲有錢過你啦

我撐既係當年港視,從來冇當佢係偶像,對事唔對人,至少我當時睇到出黎遊行個班真心係撐港視,到佢整個網上商店已經冇人崇拜佢啦,你唔好老屈人啦,佢未講呢句野我都見到開post屌佢既多過撐佢,大家價值觀唔岩就唔岩啦,何必盲撐呢?

你個少於10%係邊到調查呢?純睇10%數據可以代表咩?你單方面淨睇私人市場物業,上年黎港新移民都升至5萬幾人啦,單非,雙非,專才,加埋一家大細黎到訓街?有錢既咪買樓,其他租樓,或夠左7年上公屋,仲有咁多大陸學生黎讀大學,有好多都係租屋,全部加埋咪需求大增,供不應求自然租買都高啦

內部需求大呢點我認同你,都係人口多係問題,同大把拎住身分證講普通話既「香港人」都計落內部需求啦

個事實係用咩方法都解決唔到
一黎六成業主供晒樓實力強無賣樓壓力
而家買二手樓係要似乞衣求佢賣比你
二黎新樓成班幾千萬身家既都要搶 都買唔到

真係好難搞

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

唔好咁on9覺得開頭儲5 6萬就以後都係儲呢條數

你唔係咁on9覺得個首期以後都呢個數呀

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

條路唔易行,但唔起步儲錢就一定去唔到

而且,未來十年你既收入真係唔會再增加?

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

你睇睇數據先 人工加幅同樓市升幅差幾遠? 都唔好講物價呢d必要出支出影響你本身負擔能力

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

你睇睇數據先 人工加幅同樓市升幅差幾遠? 都唔好講物價呢d必要出支出影響你本身負擔能力

人工加幅數據係比較同一職位/經驗?
年輕人有無機會除左坐定定等加人工 仲會提升技能/升職/轉工?
OK 今日開始儲錢 唔去HKTV買野
其他國家買樓根本唔洗要挨到豬狗不如都買唔起. 你條仆街離撚曬地話鳩人唔上進,我屌你老母你呢D仆街真係未撚窮過先咁撚牙斬斬
諗下咩係資本主義,咩係共產主義

又思考下自由主義社會,同社福主義社會

就可以明白當下香港既問題

追求人人有樓住既同時,準備要接受做又36唔做又36既社會
諗下咩係資本主義,咩係共產主義

又思考下自由主義社會,同社福主義社會

就可以明白當下香港既問題

追求人人有樓住既同時,準備要接受做又36唔做又36既社會

共建社會特色資本主義

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

年輕人有無機會除左坐定定等加人工 仲會提升技能/升職/轉工?

咁撚多位比你升咩 好多人退休咩唔好吹到咁大 睇下入息中位數

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

咁煮大鑊飯好唔好?

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

算吧啦
有一批人係永遠唔會認同後生既衣家靠自己努力仲買得起樓
因為如果佢地認同左 即係同時認同埋係因為自己唔夠人地努力而買唔到
佢地會諗:人地買得起係因為有父幹, 因為早幾年買落, 因為係專業人仕 我買唔起都好正常 根本無可能靠努力買到

維基其實只係想講衣班人佢係最睇唔起

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

如果你入息水平係啱啱好係中位數上下,咁私樓根本唔關你事

點解唔諗下令到自己成為 top 20% 果組?整體入息追唔到樓市嗟,個人冇話唔得架,事在人為

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

同埋樓價差距 同第2d地方比較下
我驚你咁講落去會話誠哥夠冇錢起家啦 未又係發達 係 醫生護士督察fg 出黎3萬up 做幾年野升下又4-5皮啦 2公婆加埋十幾萬個月點會買唔到樓 買唔到未遲d囉 再升下未到40歲都10萬啦 仲易買 但係咪個個咁先 比著個普普通通唔係神科唔出色既做5-6年野都係搵得3皮 仲要養2老又點計? 咁呢d人就廢啦 不思進取唔值得有樓? 點解根本住屋需求要搞到咁高奢侈?
你可能講咁就冇得拗 你有你講離地例子 我有我講下賤例子 咁又講下數據 2012到2016私人樓價格指數升左50% 我當你好撚多技能好撚上進 5年升2次職每次有20%人工加 再加另外果3年每年2.8-4.9% 當比你5% 咁你先贏到個樓市5%升幅 都係個句 係咪個個咁先 有冇咁多位升先? 1team1平均5個人就升你一個 咁其餘4個就唔應該有樓住? 係我都仲知有好多例子唔止50% 轉下工跳下糟可能升幾倍先 咁係咪其他冇咁出色既人唔洗住?

睇儲錢post 就知,

一年5﹣6萬都算多啦

同埋樓價差距 同第2d地方比較下
我驚你咁講落去會話誠哥夠冇錢起家啦 未又係發達 係 醫生護士督察fg 出黎3萬up 做幾年野升下又4-5皮啦 2公婆加埋十幾萬個月點會買唔到樓 買唔到未遲d囉 再升下未到40歲都10萬啦 仲易買 但係咪個個咁先 比著個普普通通唔係神科唔出色既做5-6年野都係搵得3皮 仲要養2老又點計? 咁呢d人就廢啦 不思進取唔值得有樓? 點解根本住屋需求要搞到咁高奢侈?
你可能講咁就冇得拗 你有你講離地例子 我有我講下賤例子 咁又講下數據 2012到2016私人樓價格指數升左50% 我當你好撚多技能好撚上進 5年升2次職每次有20%人工加 再加另外果3年每年2.8-4.9% 當比你5% 咁你先贏到個樓市5%升幅 都係個句 係咪個個咁先 有冇咁多位升先? 1team1平均5個人就升你一個 咁其餘4個就唔應該有樓住? 係我都仲知有好多例子唔止50% 轉下工跳下糟可能升幾倍先 咁係咪其他冇咁出色既人唔洗住?

如果你人工加左50%但儲錢量都只係加得50%, 咁你岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞