【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
其實佢講得好岩,屌佢既人有無人地依家咁勤力先?

正正無人哋咁勤力,先會屌..

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非

出路唔會得1-2條...
每個generation都有人上到位,諗下點成為呢班人仲好囉..

認真討論 你既角度係 應該揾方法(eg 讀書自我增值)點揾多d錢 去 營合 e+e個社會咁唔合理既樓價?
又係「上進心」問題
其實呢個post真係好多野睇
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸

乜叫努力先?
我同事同我咁大,我放工都仲去進修,考牌等..
我唔見得俾佢OT多,只係每份工作都會諗清楚先做..

3-4年後,佢仲係assistant, 我已經mgr, 仲要lead佢.. 有時食飯傾計,佢都係用樓上d嘢話無我咁奴隸,想要 work-life balance。

有時,我法國好多人將自己嘅失敗歸咎於自己唔想做奴隸而無得上位,但唔諗下 上到位果班都係 work smart 佔多

你係work smart既洗靠放工去進修用3,4年去做個中年俾人炒既呀ger
你明唔明個問題唔係努力果度
又係「上進心」問題

李嘉誠:愚人希望有個富爸爸 心態已輸在起跑線
wiki呢d做老世既人既當然唔同,一句努力就可以令你繼續認命做奴隸,仲有d屌人唔努力就係度怨既,根本就係高級d既奴隸走去鬧鳩d低級奴隸

乜叫努力先?

3-4年後,佢仲係assistant, 我已經mgr, 仲要lead佢.. 有時食飯傾計,佢都係用樓上d嘢話無我咁奴隸,想要 work-life balance。

有時,我法國好多人將自己嘅失敗歸咎於自己唔想做奴隸而無得上位,但唔諗下 上到位果班都係 work smart 佔多

你邊忽覺得佢覺得自己失敗?
你自己果班基層員工幾多錢一個月

乜叫努力先?

人地想要 平衡d, 已經直接標籤係失敗者

乜叫努力先?

人地講到明佢係求work life balance,佢已經成功左

乜叫努力先?

最慘係佢自己都唔係真係work smart
年輕人記得要儲蓄
一蚊都唔好幫襯hktvmall

x2
客觀數據證明香港係全世界最難買樓既地方

呢班離地垃圾人 呢世未窮過 就收句聲當係積陰德啦 小心最後兩年啊
你自己果班基層員工幾多錢一個月

最低工資
佢冇講錯喎
貴果時又話貴唔儲

到平果時先黎儲?
https://lihkg.com/thread/298328

你搞掂個Mall先啦
好認同! ok! 我要做好準備! 我要努力!

咁請問我要準備咩野 要儲幾多錢? 我要努力O幾多T 先夠努力
hktvmall 不了

香港買野咁方便
當人人都儲錢,人人都唔消費嘅時候,你個hktv mall真係執得
當人人都儲錢,人人都唔消費嘅時候,你個hktv mall真係執得

唔係架,依家人人都消費架,但佢hktv mall生意又係咪好好呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞