【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
成班叫人唔好怨做咩 十足中國政府口吻不要社會爭吵要發展經濟一樣。買左樓就變建制 買到樓係咩成就 好似拎到攞諾貝爾獎咁

咁D人又咁恨買樓?
On9

因為租樓既價位同供樓差唔多,再計埋劏房跟本就拎住樓班人係白賺,而未買樓既人就幫人供樓,租就年年加加加,樓又年年升升升,你要班人點可能儲到錢脫離呢個惡性循環?
你估租金正常既話仲會唔會有人叫買樓?一定唔會個個都話買樓,要求低D既都寧願住公屋好過
我當你香港有7成人都成功置業,你就唔撚駛理剩低果3成?更何況香港而家成撚晒名買樓難度係全球之冠,講緊唔係贏第二名幾個馬位,係贏人幾圈

問題係樓真係好貴

香港樓係貴,呢個係事實,亦唔係今日嘅事..

但係我想講:
咁大家有沒有諗過「開源節流」先?
每個年代都有班友話樓太貴,買唔起,但亦有班人默默咁儲錢置業..
呢個世界慢慢轉緊去知識型經濟,點解仲以為一個大學學位已經好足夠?可以收工後進修.. 當然,你要 work-life balance, 咁就無計...

如果埋怨幾句,可以解決到問題,我極力支持,否則,諗下有咩出路仲實際...

出路大家都知咩方法 但邊有得搞 普通人唯有做樓奴 政府高官 退休就移民走 唔做果d之後就幫商家佬打工 點夠膽拎自己條後路搞非

出路唔會得1-2條...
每個generation都有人上到位,諗下點成為呢班人仲好囉..

認真討論 你既角度係 應該揾方法(eg 讀書自我增值)點揾多d錢 去 營合 e+e個社會咁唔合理既樓價?

好撚認同,根本就成日講一堆野出黎合理化個樓價,當一樣好基本既野比人炒到上天價時候,一定有人屌啦,點知你將佢講到要用一生時間去買一樣基本野係應該,然後怪人唔上進

但係高登仔由2008 一直怨樓價貴怨到而家,咁之係咪被垃圾蘋果老點左?

2008-2013 都唔貴,咁果陣高登仔即係而家既連登仔又有無珍惜過?

定係日日都話貴等跌等支爆大條道理唔買樓?

唔買既人年年都話貴,結果呢?

08-13 都大把人話貴,朋友A: 唔係呀屯門都要百幾萬?
而家只係買到車位

其實搵得萬幾蚊一個月咁少, 就唔好學人諗買樓啦, 要有自知自明呀...

咁訓街啊? 公屋都申請唔到

明明搵萬幾蚊話要買樓既只係一小批人,比班打手放大黎講,根本一班背後努力緊上車既人係一大批,當然係搵2-5萬一個月個班,人地大把大學畢業啦,起馬唔係佢地形容個班唔上進先啦,咪又係追唔上濕鳩樓既升幅

最緊要係,點解搵萬幾蚊就唔可以買樓?係香港樓價痴線咋,睇下早幾日有人post東京都內嘅200呎樓都係50幾萬,但天水圍啲樓依家又幾錢?

市場決定你買唔買得起
你人工買唔起咪表示你同有實力既人有距離囉
無人同你講人人都買得起樓嫁
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

世界上所有嘢都好合理,唔係你嘅遊戲你怨都無用

唔合理係你地講者
大把有錢人full pay唔駛供
淨係香港最top果10%人既人工都買晒你全年落成既樓啦

唔到你買就係唔到你買嫁啦

住屋本應就係基本需要,差唔多等同生活必需品,當然唔係需要個個有自己樓,但政府係有責任處理呢個問題,例如港人應優先排公屋,不過港共政府算數啦,幫手安排每日150位殖民就叻,同埋一班有錢既得利益者同地產商壟斷左個市場,講到你冇能力買就係你問題,有屋住係有能力人士既遊戲

紅字咪就係最大問題囉,係港豬先覺得冇問題

其實搵得萬幾蚊一個月咁少, 就唔好學人諗買樓啦, 要有自知自明呀...

明明搵萬幾蚊話要買樓既只係一小批人,比班打手放大黎講,根本一班背後努力緊上車既人係一大批,當然係搵2-5萬一個月個班,人地大把大學畢業啦,起馬唔係佢地形容個班唔上進先啦,咪又係追唔上濕鳩樓既升幅

最緊要係,點解搵萬幾蚊就唔可以買樓?係香港樓價痴線咋,睇下早幾日有人post東京都內嘅200呎樓都係50幾萬,但天水圍啲樓依家又幾錢?

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

住屋本應就係基本需要,差唔多等同生活必需品,當然唔係需要個個有自己樓,但政府係有責任處理呢個問題,例如港人應優先排公屋,不過港共政府算數啦,幫手安排每日150位殖民就叻,同埋一班有錢既得利益者同地產商壟斷左個市場,講到你冇能力買就係你問題,有屋住係有能力人士既遊戲

Agger
成班叫人唔好怨做咩 十足中國政府口吻不要社會爭吵要發展經濟一樣。買左樓就變建制 買到樓係咩成就 好似拎到攞諾貝爾獎咁

咁D人又咁恨買樓?
On9

因為租樓既價位同供樓差唔多,再計埋劏房跟本就拎住樓班人係白賺,而未買樓既人就幫人供樓,租就年年加加加,樓又年年升升升,你要班人點可能儲到錢脫離呢個惡性循環?
你估租金正常既話仲會唔會有人叫買樓?一定唔會個個都話買樓,要求低D既都寧願住公屋好過
我當你香港有7成人都成功置業,你就唔撚駛理剩低果3成?更何況香港而家成撚晒名買樓難度係全球之冠,講緊唔係贏第二名幾個馬位,係贏人幾圈

咩叫租金正常?全球黎講,香港既租金回報率屬於正常水平以下。咁係咪要加返租先叫正常?
讀好啲書 打份好工 咪有能力買囉

利申: 阿媽教落

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

呢個城市你住唔掂就應該考慮離開
全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
Btw 政府就係想無樓既人咁做
所以先整大灣區

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

又係唔掂就走,唔好怨呢d理論
打手次次駁唔到都係回呢句
講真有得走大把人走啦,
東京的確係高樓價,唔掂可以去返日本其他城市住,
香港呢?走去邊?唔通聽689講返鬼國發展咩
Show Blocked User - 當勞侵犯你老母

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

同意
你冇電視牌都係因為你未Ready
學人投訴政府 不知所謂
老實講 我唔係好贊成呢種態度

成班買到樓上到車嘅屌買唔到樓嘅唔"上進"

屌你同一隻game,你用easy mode爆機,人地而家用hard mode打唔贏跟住話人地廢,你試下用hard mode由頭玩多次都爆到機先話人地啦

冇父幹做左10年野年頭買左樓,
點先算hard mode?
利申 work life balance 既冗員

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咩打手呀 發表自己睇法咋wor
咁請問有咩好見解呢?
地又搵唔到 起樓成本高 起左既樓又比有錢人買晒
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

利申 今年28 唔係咩上一代

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

你係日本人會唔會坐2個鐘頭車番工,2個鐘頭車放工
到最後咪又係租太空艙
香港一樣,起碼你而家仲租得起

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

你係日本人會唔會坐2個鐘頭車番工,2個鐘頭車放工
到最後咪又係租太空艙
香港一樣,起碼你而家仲租得起

去其他城市住自然去返個到返工啦,去得預左承擔人工低既風險,但物價生活指數低可以搭救返啦,我所指係2線城市,唔好拎鄉下地方出黎講,睇你點睇囉,如果你話好似佢咁上進同本事咪留低繼續發展囉,但人地起馬多選擇,香港有冇得好似日,美,英咁揀?

市場決定你買唔買得起
唔係你既遊戲你怨都無用

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

其實我咪答左你,你又問返我轉頭,我只係反駁你同王維基論點,個d每日150個,南亞難民,雙非,搞唔掂點做都係假,只不過政府狗官知道又點,對佢地冇影響,反正香港對有錢人黎講=天堂
貴都有人買得起?
一個地方可以比14億人只要有錢都可以落黎買樓,呢個咁細地方起滿都唔掂啦

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

其實我咪答左你,你又問返我轉頭,我只係反駁你同王維基論點,個d每日150個,南亞難民,雙非,搞唔掂點做都係假,只不過政府狗官知道又點,對佢地冇影響,反正香港對有錢人黎講=天堂
貴都有人買得起?
一個地方可以比14億人只要有錢都可以落黎買樓,呢個咁細地方起滿都唔掂啦

所以唔好對香港重有咩期望
而家係要鬥快搵錢 搵到錢你咩都可以做
我成日同朋友講 唔好做office
後生無專業無牌就去做地盤/裝修/水電
有一技之長又多錢
要令自己去適應環境 唔係環境適應你

世界上仲有啲乜係唔合理

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

每日150 加班南亞狗 多多地都唔夠 依d問題你視而不見 不過你d中國人奴性重點敢話政府有問題
有樓住私樓又敢反政府咪無奴性lo

買自己既物業叫做奴性重
咩思想

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

每日150 加班南亞狗 多多地都唔夠 依d問題你視而不見 不過你d中國人奴性重點敢話政府有問題

買自己既物業叫做奴性重
咩思想

唔關你有無物業事 係你有物業有到社會問題視而不見 正如女人咁講做咩哈女人 但問題唔係因為女人先屌你 係因為你份人

旺角金鐘我可能訓得多過你支援多過你
房屋問題唔係變魔術話起就起 話平就平比你
個政府廢就一定嫁啦
所以咪叫大家好搵多D錢囉 有錢你就解決到好多野

唔合理係你地講者

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

買自己既物業叫做奴性重
咩思想

高登/、連登 仔通病

算啦,你有樓咩,班淡淡會立即刻批鬥變藍c , 佢地從來唔諗下人地背後點努力上車。

又或者將人地為上車努力儲錢打做成奴性,咁佢地就大條道理唔儲錢,大大聲嘈政府等知天跌層樓比佢地!搞到同班淡友講買樓都要低調,其實民呢班人仲學咩人講民主自由?佢地最鐘意共產道真!

佢地從來唔敢答租樓知個月比錢業主就唔奴性!
佢地仲要求業主租比佢地,業主就係佢地口中奴性既人,超諷刺!

全世界既國際城市都係咁
eg 倫敦 NY 東京
市中心係貴到買唔起
D人就會愈搬愈出
所以先整大灣區

講真有得走大把人走啦,

咁請問有咩好見解呢?
你話貴咩?人地照買
公屋又起唔切
咁請問你可以點做?

買自己既物業叫做奴性重
咩思想

高登/、連登 仔通病

算啦,你有樓咩,班淡淡會立即刻批鬥變藍c , 佢地從來唔諗下人地背後點努力上車。

又或者將人地為上車努力儲錢打做成奴性,咁佢地就大條道理唔儲錢,大大聲嘈政府等知天跌層樓比佢地!搞到同班淡友講買樓都要低調,其實民呢班人仲學咩人講民主自由?佢地最鐘意共產道真

佢地從來唔敢答租樓知個月比錢業主就唔奴性!
佢地仲要求業主租比佢地,業主就係佢地口中奴性既人,超諷刺!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞