英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
拎UK比係1日2餐都出街食黎比

咁你排骨飯 燒味 2餸飯20-35蚊都有 咁我當你30蚊
咁你係唔係1個月,30日,日日2餐都食依3樣野?
咁係既話 1日50蚊 咁咪平過係UK囉
咁1餐平1餐貴既 咁咪同UK果邊又係打個和
排隊
有Bar枱
咪係要講都唔得講餐廳野食啦你話買食材自己煮嘅都合理啲啦
我咪話買返嚟自己整抵過出面食囉
一個鐘十磅換返十幾磅嘅劣食
對返咪同香港差唔多
呢度買雙餸飯都係十幾磅啦
同香港三十幾蚊工資買返三十幾蚊餐嘢食一樣
次撚次水人移民就講min wage
屌你老母香港正正經經搵份工有邊份會出min wage 俾你?
支持移民無問題,但唔該持平啲啦傻閪
正常中層或以上係
但呢到通常用最低層比
同香港咪一樣
20蚊個2餸飯,唔好講味道,但夠你飽
去茶記 4-50蚊個午餐,唔好要求去撚到FINE DINING咁既級數 又係有杯野你飲,比你食飽就算
Flat Iron 好正,不過等位等勁耐
係香港班連登仔放假就留係屋企打機然後笑英國無野玩
係英國想食兩串魚蛋都未必搵到
其他好過香港唔洗討論
講野食選擇上,係可以咁講
但價錢上,絕對講唔到係屌打,頂到盡打個和
係香港唔介紹食垃圾既,都可以話平過UK既
但作為1個正常人 你搵錢返黎就係食玩生活架啦 打生打死,係香港搵黎食垃圾去供層4-500呎既樓?
是旦譚仔都萬8包食
但呢到永遠用37.5去比
原來講緊去搵10k hkd
香港買唔到樓,外國一撚樣買唔到樓
唔好成日以為去到外國生活一定會質素好左
咁其實香港人就係食呢啲野嫁啦
最基本就係餸同飯。蒸飯起碼有4-5款啦
2餸飯 起碼有10款以上 燒味配搭都7-8款
仲有都未計潮州粉麵25-30
仲有m記特價餐 sukuya細牛飯
車仔麵我個區最平26都有
其實香港要平都可以好多選擇
你喺香港拎最低工資?
香港可以30零蚊食碗水餃麵飲埋杯凍檸茶,英國有冇架?
其實香港出街有咩玩 認真想問
你咁計法 30幾磅先有好嘢食
同香港90幾蚊先有好食嘅邏輯
其實香港同英國都一樣咁貴
但係香港街市30幾蚊嘅麻辣米線送埋嘢飲
屌打英國十幾磅嘅燒雞蒜蓉包同薯條囉 唔包嘢飲
香港有嘢玩都人山人海啦
喺香港拍過拖就知 香港真係好悶
咁都唔飽
老麥兒童餐
落個街就有商場行 又有得唱k
英國唱個k想揾地方都難
喺英國有咩行 行超市囉
大商場點都要落倫敦先多啲嘢睇
咁就大撚獲
我係咪生活緊係香港?
燒味飯,我單併3字尾 雙併45
2餸30-35
蒸飯係平呀25蚊,但唔會飽到囉 起碼都要加個多點心 可以1個細既發泡膠盒都裝唔滿既蒸飯都要25

見上邊講緊UK雲吞麵要8-9鎊 香港食個雲吞麵唔計野飲都收3X
出名少少既 都4-5X啦 果間乜野麥字頭既 都賣緊4-50蚊碗啦

M記特價,用個APP開多幾個AC都可以日日有特價 但特價得黎都係3X

以上既野,當然可以叫我跨區去第2到買平D既野食啦
但跨區個來回車錢咪又係返到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞