英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
><
咁公道講句出街食飯澳洲加拿大係好英國好多,無論係價錢質素同選擇都多好多
唔係年入12500磅先唔駛交稅咩?
麥樂雞餐25
豬柳強餐27
自動退 定要申請?唔該🙇🏻‍♂️
佢會扣左先,每個人都有個 NI number ,要供同扣稅。
總之出糧出幾多就可以洗幾多,唔駛預黎交稅,交多左佢會退返比你。呢個係我所之。我諗一個人12500一年未必夠生活,不過兩個人25000就好足夠,夠一年去1-2次旅行添。當然未計小朋友既問題。
你講得冇錯
我係睇唔過眼啲人吹撚到喺英國淨係搵最低工資啲錢都好好使,可以有好嘅生活質素,係呀前提係要本身有錢揸手呀嘛

如果講埋積儲就好難討論,如果我揸住幾十萬我都可以好chill咁搵份最低工資嘅工打發時間過日晨,一個禮拜返3/4日工得閒落pub chill下揸架車出去玩去埋歐遊都仲得,但係如果好似我咁fg冇儲蓄嘅過嘅生活就好似我之前講嘅咁囉
我諗你唔好焗限左自己係個香港人諗野方式,乜都係錢錢錢咁。錢係好緊要,但其實青春係最好既本錢。我都有朋友40幾歲有兩個仔,攞住幾百萬過黎,做唔做都得。我自己唔係,以前我廿幾歲做野仲有助手,每個月搵5-6萬,我依家都係做啲搬搬抬抬既散工,坦白講,我放工既時間開心左,我覺得如果我廿幾歲,我會想早黎過黎生活。唔好眼光焗限係香港同錢。
錢係永遠都搵唔夠,幾多錢都唔會夠,但係年輕人係可以變通,空間好大,乜都可以試下。唔得既你過5-6年回流返香港,又可以做個啲搵好高人工又無乜用既假英國人(以前做野有好多)。同埋呢度學到人地點做野,唔似香港做到牛咁,人地效率真係好高。到你玩夠試夠,唔得返香港你都未到30歲。(如果仲有香港既話)

中肯咁講,如果肯捱既,一個人,交完保險買埋機票行李錢,有10萬夠走。去曼城,7000磅夠交一年租,3000磅夠食到你搵到野做為止。

我同太太去左Birmingham,交租一年10000磅,半年食飯約8000-10000磅,依家基本上收資平衡左。啱啱依家準備買架20000磅既車。不過其實我都見到有1000磅既車買,只係三十幾歲我想揸架似樣少少既車。如果我廿幾歲,有架車已好開心,唔會理咩車。

年青係有佢既本錢。
仲友仲串77。我都癈鳩事覆佢
On撚9咁都唔係太差
師兄蒲開大陸定台灣?
屌你老母臭西咁你繼續留係香港做共產黨奴才
英國劣食天堂黎
點都好過係香港
條友弱智咁 講野九唔搭八
不過喺連登就算弱智吹奏祖國都大把人盲正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞