英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike

要比較就拎西班牙,意大利比
真正平靚正
神早已經係有辦你睇
你睇係D唐人餐廳食水幾深就知啦
難食到仆街
仲要耐唔耐有老鼠比人封一兩個月清潔
真係得杜狗會吹奏
成日拎37.5黎講
有邊個真係揾依個數呀
冬天lunch 啲同事就咁雪櫃拎個三文治咬
仲要好和味咁

唔好話冬天啦
一年得兩星期係真係熱
吹奏英國食物真係痴撚線, 樓主全球第一人
連英國鬼自己都唔敢講flat iron 好食
m記特價麥樂雞 同脆辣雞都好似廿中喳啵
你吞麵旺角深水埗大把廿頭有交易啦
你係要講啲擺明搵笨既都無計
所以你都認同十幾鎊只能食垃圾
我唔知你喺香港食乜餐廳
但我覺得平又好食嘅選擇多過英國好多
因為英國城市以外嘅鎮勁細勁少嘢揀
城市只有倫敦同曼城 嗰啲地區一定唔會平
難食,但照樣搵錢
所以我先話有辦你睇
你整到間岩口味,一樣可以唐餐咁搵大錢
問題就係,你要係識煮先囉
你連煮都唔識煮,是但係到搵人過去幫你打工,人地一走,你就等執都得
倫敦文興旺記呢啲咪正常口味
但貴到pk呢

講真食就真係得倫敦多啲選擇
其他城市唔好講價錢先
係根本無得揀

想食餐好啲嘅日本菜, 韓國, 泰國菜?
真係good luck to you
咁咪即係要跨區買囉
來回車錢都係返到啦其實咪又係一樣價,要咁樣計數
特價9件雞,有時10蚊 開多幾個AC可以買幾轉
岩岩直接開APP搵埋,用埋套餐減5蚊 買個脆辣雞包餐唔加野,中薯+杯可樂都35 仲廿中?依個唔係APP限時優惠 就係果日全線做緊優惠
依家M記無廿蚊/廿中既餐 基本都30+
其實睇Big Mac指數都好公道

2020年
香港2.8
英國4.8

香港平好多
咪話十幾鎊食垃圾 同香港3-50蚊食垃圾一樣
十幾鎊人地食燒雞排包 果D 你亞洲人唔岩食 但佢地鬼佬岩食
咁佢地眼中垃圾,但係夠平都係要食架 正如你搵唔到錢但都係要填肚一樣要食
香港,你要平呀?唔好話出去食 等街市收檔同佢地平價買D賣剩貨自己煮都得,但一樣都係垃圾 出街食? 廿蚊個2餸飯,唔見得好食得去邊
但廿蚊個2餸飯 同十幾鎊既炸/燒既肉類+包/薯條 其實都係同一個道理黎

但係你話要選擇野食同種類 香港係比UK多既
我都覺得冇必要踩移民/唔移民嘅人
人哋一定要跟你嗰套咩
移咪移 唔移咪唔移
呢啲個人選擇真係冇乜好拗
買樓同養車慳唔小
樓要求唔高3房,Semi datached/Terraced
200萬內有交易
車位,泊街每年1000左右
有啲屋重包車位
見到香港樓同車真係唔想諗
想好好生活,唔係只為生存
Spoon £3 早餐咖啡任添
二百萬內三房而家好難啦
一線城市已經接近無
仲要接受差嘅區
你追返post 我有講7鎊 有好食既香港碟頭飯 13鎊有好食越南pho , 只係你覺得nandos唔好食 我先用普遍價錢咁同你講,

你死都要咬住 我夠可以話30蚊碗米線都可以有難食
咪就係旺記
每隔一排就話有老鼠比人封
仲要好難食, 咁都吹奏嘅肯定嚟咗倫敦無幾耐

同一間拉麵, eg. 金田家
係英國都會變難食勁多倍
油咸勁多, 所以樓主講得出英國嘢食唔差
真心係全球第一日

真真正正said no one ever
地產稅唔係你唔買樓就唔使俾
出面食野買野因為舖租貴要加你價 果個就係地產稅黎
食Flat iron屙撚到我仆街
UK想食依D?你真係預左垃圾都去到貴一貴
依個係定律黎 當地人自己係返自己地方開,整緊垃圾出黎賣到平一平都無人食 但過一過海就會變神仙
你係日本食返日本菜,去泰國食泰國菜 依D緊係平架
但你係香港食日本菜,泰國菜一定係貴架喎 跟手同你講返『為左符合香港人口味而又唔去改變到本身既菜式,所以師傅用左好幾個月時間去調制個口味出黎,還原返原本既菜式 所以依個價錢係正常』
flat iron 都吹奏
呢個post 咁撚多真心
自我安慰自我麻醉
我喺香港30-50蚊食到好多好食
不過我覺得好食 可能你覺得垃圾
正如你覺得好食嘅 我可能會覺得垃圾一樣
打和啦 英國啲嘢我真係食到厭曬
夜喇我瞓覺先
係囉 最好就倫敦產晒d公園
咁撚大個公園 唔拎黎賺錢 真係好傻
拎晒黎起shopping mall k場
最緊要方便 , 有效率 ,
乜都好似香港人咁醒 用盡每一尺地

英國人真蠢 咁都諗唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞