英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
房屋台仲吹緊1M 住英國獨立屋
支那人開果d中餐館?

承惠£13
食過啲薯蓉同個飯乾到
Nandos淨係啲汁好食
不如去Asda買個汁自己喺屋企整仲平
仲有嗰啲乜鳩Halloumi cheese
好似咬咁擦膠咁
深山應該有
佢地係假設你搵唔到野做,又話無人識bno, 又話帶去既錢就用曬,又話交租要俾成年租先。跟住淪落到住青年旅社。就話打算返香港
發現批評別人的往往是窮人
2022 仲拿30年前既野point
英國啲餐廳選擇少又唔係特別高質
試過食間日本嘢 同印度嘢 食到肚痛
連登仔幻想力真豐富
垃圾黎
馬拉人開呀 但香港廚師呀
支那人點煮得出香港正宗味呀
garlic bread 同薯條好味
你揀d唔好食 關人咩事
BTW 13鎊 算平價野 你想佢有幾好味
push
tesco meal deal 抗疫長青價£3
係大家樂食個咖喱都5X la
鐵板扒 6x tim ...
話英國食野正過香港果d
係咪去旅行一個星期就話自己長住果d
講食既話香港其實冇得輸
夜晚肚餓,都可以落街搵到野食
食到串魚蛋+燒賣
跟住就無錢買野飲 一係1杯野飲+串魚蛋

FLAT IRON正呀 想再去食多次
12鎊又唔係貴 香港真係食唔到 茶記鋸件垃圾都要80-90蚊賣單
對比起FLAT IRON真係平好撚多
Flat iron 個d 叫高質牛扒?
高地稅政策佔平民開支太大。。
淨係呢樣 衣 食 (住) 行, 另外三個點計都補唔番。

衣 當打和

食 香港平 , 當uk 每餐貴50$, 一日2餐出街食一個月3000$

住 uk 大勝出 , 樓價平一半,面積大一倍。 平幾百萬。

行 香港交通平一半。 uk 貴20$一日 , 一個月先1000$
Garlic bread 同薯條你喺超市買返嚟焗咪一樣味
成間餐廳得幾樣嘢係唔難食嘅
£13我喺香港食到碗高質好多嘅意粉或拉麵加飲品
加多碟餸都仲得
班廢老係拎人地既錢黎同香港比
根據返根主講既最底工資
佢地班廢係係拎人地得10蚊 唔會將10鎊對比返港紙黎睇
之後會話香港打份工都37.5啦
跟手就會用香港物價去講返,人地得10蚊個鐘,買得D咩
佢地當香港買個生菜 8蚊,果邊都係8蚊個生菜 你10蚊個鐘買得個生菜
睇住班傻仔讚英國的嘢食我真係得啖笑
佢哋平時食開狗糧
你捐左幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞