英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
未計NI
香港用37.5請人有人做?
d2 place睇戲40蚊
+供父母
保安員同清潔工呀
班傻HIGH 識撚咩, 羊毛出自羊身上
識就唔會講野咁ON9
你話“最後工資”唔係想講最低工資?
英國交10%稅?英國累進稅最低band都交20%呀你係咪係平行時空嘅英國
咁你本身有積儲又兩個人

你想像下如果你一支公,冇積儲,啱啱fg黎到英國,比你好彩搵到份ft最低工資嘅工,淨係靠自己係到嘅生活會係點就會明我想講嘅係咩
你行緊既平路 清潔工人掃街
公廁 郵政服務 公屋 派錢
樓宇消防安全 出入境 公共泳池
諗到再講
Per week頭800gbp唔使
打錯,係180gbp
咁講,一個人有一個人既好處,住既地方可以細啲同平啲,搵既工可以再入門啲。

所有工都係最低工資起跳。其實係睇你想做啲乜。

咁我出黎做左10年野,做到中層部門長。有少少積儲都好正常,都只係本身諗住儲黎買樓既首期。講真,我黎左大半年,交左一年租,大約用左20萬。基本上兩個人做野就一定可以收資平均,仲有少少錢淨,年尾可以諗下去旅行。依家兩個人都有野做,攞過黎有淨啲錢咪可以諗買車。本身諗住買架油電新車,19500磅,但係完來要10月先有貨,所以依家想買架12900磅既二手車,買左以後放假就可以去下周圍啲城市旅行!

我覺得如果你係基層既,你更加要黎,因為生活真係唔同,似返個人。有廿幾萬夠你生活到搵到工。唔包生仔,一切係自己揀同造化。
唔住share house 真係好重皮
D2 place係咪全港都有先?

Vue講緊全英國都有喎
樓主專po垃圾
照翻你logic 我食三碗譚仔先飽

英國最低時薪夠唔夠我買三碗譚仔食飽我?
你去睇醫生醫生睇急症邊個補貼?
d乾過樹皮
自貼啦屌你老母
屌你真係弱智唔撚係扮

你講最低工資搵到24k已經錯撚曬

先唔講有冇人咁樣計稅

£24k年薪,一年係要交£2286 income tax+£1604ni
實收一年£20110 每個月收£1683你知唔知你係英國住每個月仲有其他tax要交架,i.e. council tax,你知唔知council tax一個月又要幾多錢呀?

你究竟有冇返過工?定係連英國都未去過?乜都唔撚識就唔撚好係到鳩up水鳩人有人睇完你啲on9 cm真係信左就死撚得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞