英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
老實講句 譚仔都要40蚊找數 譚仔好好食咩?唔係好食,不過係填到肚囉
車仔麵都可以有30蚊碗難食
Tesco Meal Deal 果d凍Pasta真心抵
味道都唔算太差,可以接受啦
重點是D份量好似五餅二魚咁,食極都仲有
Lm睇你縮入返你老母個閪到
咪玩
香港要食外國菜一啲都唔貴, 仲要好多選擇
淨講日本菜, 有最平民嘅日資連鎖, 到酒店米芝蓮三星都有
仲係有大量選擇
你睇下有幾多方有香港咁嘅價錢選擇先
香港食日本菜,泰國菜貴
喺度吹奏啲垃圾
Nandos食嗰啲巢皮雞鞋撚到乜咁都好吹奏

係英國食西餐同喺香港食西餐比

都係想人哋講 「英國好撚正啊!一齊移民啦」

香港係唔好

但英國居住體驗認真麻麻
唔好成撚日吹奏到天上有地下無啦
窮撚去到邊都只係窮撚
咁你幸福啦
我住呢區要搭一個鐘巴士去第二個鎮
或者搭個半鐘火車去倫敦
先有好啲嘅餐廳食
慣咗以前喺香港住出街行十幾二十分鐘都有好多舖頭揀
呢度真係難啲
好啦 早抖
可以有平可以有貴
3蚊件壽司 12蚊份三文魚刺身 你食唔食?
30蚊碟所謂泰式豬手飯 你覺得正唔正宗?
當然係有大量選擇啦 貴得黎唔好食去到平得黎好食既都有
但我講果句係講緊人收想收返你貴價既原因
同你講都嘥氣
泰菜普遍80-100頭都有又唔算貴既,不過佢講開我又咁UP下姐
日式你覺得去唔到貴? 1個OMAKASE 都收你人頭5-600起跳
當然你話平都有
果啲pasta撈埋啲沙律醬又酸又凍,仲有時見到啲紅椒矮瓜壽司真係灰左,meal deal 只接受到Chicken Caesar wrap
你究竟係咪香港人嚟
你出下街咪食到囉宅男
香港呢碟野要既擺盤
無250唔洗諗
你去星期二,出背個啲食應該要3百幾4百
同香港差唔多
不過份量會唔會多啲
好難食
我就真係搵唔到37.5一碗啦
連登真係一個好神奇既論壇
連英國出街食都可以吹到好過香港
37.5用埋mcd app coupon先食到一個特價餐喳
你想食脆辣 巨無霸 板燒 安格斯
要拎多半個鐘人工出黎
搵唔到你去食屎啦
唔洗錢
香港食平野
得兩餸飯同麥當勞app
如果係香港長大,一定知香港無野玩/睇。
來來去去都係個幾個商場/公園
我都係英國住過,最近好多朋友移民過去,我每次提起英國啲衰嘢,佢哋就會起晒鋼,講一千種理由嚟反駁。我覺得佢哋已經進入自我催眠狀態,有啲怎至去到一個點想香港越衰越好,成日share 香港啲bad news。其實每個地方都有優點同缺點,自己接受到,生活開心就得。
講返牛扒,啱啱嚟英國嘅人好似發現新大陸咁,4、5鎊一塊sirloin係咁吹捧,事實上你點會日日食,咁樣好快會死。係香港你去超市睇雪藏sirloin都係50、60蚊,解咗凍煎出嚟食落都係差唔多質數,其實都唔係貴,啲人係香港都唔會成日食啦,點解去到英國又會係咁食呢?
出面有post講過
水電煤,上網
同香港差唔多
如果租shareflat直頭包埋
仲抵過你香港劏房
如果香港mw食呢啲屎
咁我寧願去英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞