英國出街食飯好貴?最低工資時薪約10鎊喎

472 回覆
569 Like 53 Dislike
10磅駛唔駛交稅
你到底明唔明人地講做一個鐘min 有排鋸, 你用雙餸飯比
我幫五鳩up
香港有兩餸飯$30。用最低工資買到
咁比較唔科學
應該直接用類似big mac index
Apple to apple咁比先有意思

英國第8
香港中游

https://www.economist.com/big-mac-index
你香港唔使交稅?
你覺得英國無退稅?
基本係英國做幾年都儲到錢買2 層樓,係啲廢老藍絲先以為係英國搵得少!
我London 樓下 茶記 碟頭飯7 鎊
仲好食過香港 煮法正宗 好食因為d肉靚過香港
明明主流都係話英國人工極低
去到話無左一大半人工
你做咩會做幾年買到
你去踢英超?

一般人搵兩萬幾磅一年
點樣幾年買到樓
£10 至少£2 要交稅, NI +pension 又唔見£1
我計返自己時薪大概係HKD 170,即係勉強食下outback、ruby tuesday之類
但我知道我去到UK一定搵唔到香港嘅人工,咁計落UK嘅最低工資的確係抵屌啲
10鎊既工, 多數公司都有好多補貼抵返交稅條數
講抵食lobster and burger就抵食啦
叫個combo二百四未計貼士食得飽,
香港冇四百食唔到
呢d煎炸野一星期食一餐半餐就過癮
日日食我寧願揀兩餸飯
我阿媽係元朗做工廠女工真係37.5一粒鐘
同價係香港搵比我睇掂既
勁撚難食
Whetherspoon 又係劣食
個chicken alfredo 啲臭芝士味好似嘔奶咁
Nandos 同啲Peri Peri Chicken勁唔抵又唔好食
又吹奏英國啲垃圾食物
Flat iron £12個塊都叫高質… 除左塊肉用炭火燒之外 肉質好差 食擦子膠咁
食flat iron一定要加錢食貴個塊肉 再加埋汁、小食、tips 差唔多三舊水一個人喎
37.5食垃圾都有人覺得開心
150 蚊 香港有咁大碟發下夢好啦
5塊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞