「試當真賣飛」驚現DSE 經濟卷:「說明了價格的_________功能?」

309 回覆
211 Like 15 Dislike
Ching好波
Sorry 太耐之前讀

我更正咗覆咗你

其實就算無DWL

客觀地講試當真仍然係死仆街
因為佢地食咗consumer surplus 消費者係必然輸家
柒頭
人地無撚講過price discrimination 下consumer surplus =/=0 啊
佢係反駁緊你price discrimination => inefficiency 個claim 啊
佢有冇講錯你有冇9up錯啊?

你條on9唔只要讀Econ 仲要補下d logic
Win win situation
講到有人蝕咁
應該係
Win- no lost situation
係,C for Caca
最理想係消費者同生產者分享surplus

佢地目的就係將consumer surplus 食盡

現實無法完美價格歧視每個消費者 但仍然以價位去分批搶consumer surplus

我一時急口快快講錯

但結果一樣
將原本嘅消費者盈餘收割就係死仆街

就算佢地無法百分百食晒CS
食到盡就係食到盡
就係仆街
你計埋transaction cost
冇可能唔win
因為價錢理論上同黃牛差唔多
但又唔駛靠關係花時間找門路
你啱
不過我好好奇LQ咁答會唔會有分
DSE Econ
AL Econ 人就應該識咁答
大家都係
拎本張五常學micro
拎Bbernake學macro

U 冇讀落去
但law of demand 已經夠日常生活用啦
咁咪就係食咗consumer surplus
有consumer surplus 係因為市場一齊訂價
有消費者盈餘 同時有生產者盈餘

假設正價就係均衡價格

你所講單一消費者
因為唔洗俾買高價格而造成嘅「損失 」
以均衡市場整體而言根本唔存在

因為總有人原本唔想俾300蚊
佢地要因為面對供應嘅壓力而最終都係要300蚊買
呢部份試當真「賺多咗」
此消彼長之下最終仍然會有生產者盈餘

唔好再用呢個損失屈人 明明有producer surplus

就算果位消費者肯食炒
前題係佢買唔到飛

當用單一定價 300蚊 而賣清之前消費者成功搶到飛
你講嘅「損失」就唔存在
因為果位消費者係短缺出現前買咗飛

而價格歧視目的在於吞併消費者盈餘
即係官方食咗黃牛可以賺嘅部份

根本同黃牛存在係一樣 只係炒賣價差由試當真食咗

簡單講佢地自己做咗黃牛 咁都唔仆街係咩
我Econ b咗
我咪講我口快快講錯咗囉

但係重點無變 因為試當真自己做咗黃牛黨
併吞咗consumer surplus

呢個先係我地同學者屌嘅原因
原來油頭佬係支那人
最後決定?
佢地事實就係食咗黃牛黨嘅利益

佢地唔係消滅黃牛
而係自己賺咗黃牛價嘅利益
吞食得消費者盈餘
就預咗要俾消費者屌

咁都唔屌得?
張五常就算啦都出咗事要逃亡返支那

仲要年年屌自己痛失經濟學獎
因為食咗消費者盈餘 即係官方做黃牛黨
當然市場係可以屌佢
正解,$10唔代表一定賣得曬,理論上可以好多人既MUV < $9 , 已經可以賣唔出
佢逃稅一件事
而理論啱唔啱邏輯係另一件事

當你願意出高價 你係必然覺得物有所值
咁仲有乜好唔gur
黃牛 你出一樣價仲要碰運氣
你明顯忽略資訊不流通個成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞