「試當真賣飛」驚現DSE 經濟卷:「說明了價格的_________功能?」

309 回覆
211 Like 15 Dislike
讀書少唔緊要 無知仲要大大聲就柒㗎喇
點解咁多人答A
A要睇埋demand elasticity喎
你D支那狗就最搞笑
痴線
冇錯冇錯得樓主一個係香港人
你D支那狗就最搞笑
冇錯冇錯得你一個係香港人
係錯點唔係前面個ans
而係因為….呢個邏輯問題
答案係李C
搵笨.......太多傻西瓜
你咪撚咁柒啦死雞撐飯蓋
個撚個都用滑坡嫁啦
咪講左支那狗咪用滑坡架囉
我覺得 就算你set一蚊你都唔可以確保一定賣晒?用排除法就會得出答案係C
咁撚on9
出題條友等俾人屌啦 冇撚腦
DSE既價格功能
1.分配
一般係指價格可以決定邊一樣野應該生產多D。
Exp: 起公屋,居屋,私樓
2.配給
一般係指價格可以決定有限資源下邊D人可以買到邊D人買唔到。即係比最高價值的買家。
Exp:買樓,買顯卡,炒黃牛,邊個有錢就可以買。
3.信息
一般係指價格可以向生產者反映消費者偏好。

如果巴打明左,一睇就知 B同D唔會係答案

A點解錯個原因係依個Case得唔同日子下門票價格,由頭到尾都唔涉及生產。同埋我睇唔明 A 講咩。

Therefore, C=Best answer

利申:N年前DSE Econ,憑記憶。
唔係真係老師黎架
字都唔識多隻,又吾又甘
所以中學最應該做必修既科係DSE Econ而唔係LS
LS偽邏輯,純鳩up,依家仲拿埋嚟洗腦愛黨用。
係囉
點解會係賣家

咁咪應該以上皆非
證明你唔識經濟
試當真咁做 會出現一個現象

明明坐同一行 你俾10000
你格隔嘅人只係俾300

因為佢知道你邊際可以接受嘅極限
佢地做法等於問你
「你最多肯俾我地劏幾多?
我地就係要挑戰你對試當真嘅愛嘅極限」

每個消費者俾唔同價錢

就係為咗劏更支持佢地更加可以揮霍嘅人
愈愛試當真愈肯俾錢嘅人損失嘅consumer surplus愈高

而平民大眾係大輸家
因為價格配給
係優先考慮俾貴價嘅人 所以先會有高至低進行叫價求售

一般而言 市場供需可以調整到均衡價格
對買賣雙方都最有利嘅價格 係一個全個市場決定嘅公價
因為消費者會一齊合力議價
所以消費者俾同一個價錢入場睇同樣嘅表演 同一個Zone 價錢一樣
咁會公道好多

出現炒賣係因為有shortage
定價平想要嘅人太多

技術上只要加價到均衡價格
就唔會有炒賣嘅空間

但表演者多數唔會用調整市價嘅方法解決炒賣
因為賣飛唔係零售商品
表演有時間性 唔存在 「早買早享受 遲買慳幾舊」嘅選擇
貴價買飛嘅人係無優先權 遲買無優惠

如果一樣係5月1嘅 8點場 Zone A 嘅門票
有人買貴咗 有人買平咗就會唔公平

所以當表演者唔想cap水cap到盡
可以用實名制限購等方式分配短缺門票

就可以唔加價嘅情況下 盡量減少黃牛
俾大家用低於公價入場 平平地得到娛樂
係大幅增加咗表演者成本 但係體恤支持者嘅做法
我用中文理解:
「分配」係供應者決定點樣分俾需求者,主體係供應者。
「配給」係需求者得到物品配給。主體係需求者。

結合成句:
B:分配,確保賣得曬飛。即係賣方想賣曬飛而分配唔同價位。
C:配給,確保最高價值買家買飛。即係預設左一定有人用貴價買。

如果供應者原意係C,就有盲點,買家有權唔買第一批,咁就變左有機會食唔盡最初果筆錢,即係賣家賣既飛唔一定係最高價值。

實行上係確保唔到買到飛既人係用最高價值買,即係話價錢唔可能由需求者提供。

而「配給」更加唔係從供應者出發既字眼。賣飛,價錢一定係賣方話事,所以點都用「分配」,除非開善堂自由定價。

AD都係賣完飛攞左income先知所以無從判斷,得B可以揀。

而B係最符合賣方利益最大化既選擇,因為可以確保就算靚位俾人高價買曬,賣剩蔗都可以用低價錢賣出,確保唔會有賣唔曬既位浪費左。

就算高價賣唔出,都可以壓價促銷,愈壓愈低最後點都可以賤賣清倉,蝕少當賺。
第一句都有道理,好似啲畢業十年聚會 去得都係成功人士咁
第二句勁on9
潮唔潮另計
李天命都係用滑圾
…尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞