「試當真賣飛」驚現DSE 經濟卷:「說明了價格的_________功能?」

309 回覆
211 Like 15 Dislike
今年的MC非常淺
要查下考評局係咪收左試當真錢
同學可以放心去玩
唔撚係啦都唔關price function事
九唔搭八
你咁滑坡法,用咩出題目都得出相同結論
好似係price discrimination 既一種
簡單黎講賣家用呢個機制係可以賺到盡

利申:AL老屎忽
支那狗先會用 "滑坡"
唔可以話串
Econ 本身就係教人點賺到盡, 搵盡一分一毫
好似誠哥咁, 佢下下賺到盡, 俾人鬧咗n年無良商人
只係近年唔奶共先洗白咗
不過佢唔奶共只係睇到人仔無得再賺, 先走去其他地方投資
lm
利申坐咗成年監+唔識經濟
答案係咪B?佢由10000蚊減到10蚊先賣到出去?
C個「賣家」睇到我一舊雲
睇返原文原來係買家 買同賣咁難分咩

1st degree price discrimination,直接distribute俾出最高價值嘅人,producer capture晒所有consumer surplus

C係best answer,好直接distribute俾最高value嘅consumer
A同定價無咩關係,多數allocative都係喺兩種production之間做比較
B同allocative無關
D錯因為唔係先到先得係價高者得
其實我想講香港呢樣嘢係錢大媽做先 試當真係抄錢大媽嗰種減價模式 幾時變咗試當真諗出嚟
你唔撚好以為維基入面用廣東話去編輯就以為香港人會叫滑坡
你可以用返英文
另外想講 佢話用咩都得出同一結果更加錯
題目根本可以唔涉及任何現實例子
用啲近年本土成功例子唔好咩
屌你老味連登仔把口支持本土
身體就最撚崇外
食屎啦
試題出卷班人唔係公務員黎
考評局啲抽水永遠唔會令人失望
你真係好撚柒

錯撚左仲屈人改wiki
無知就唔好話人錯
任何一本香港人寫嘅邏輯書都係用滑坡謬誤
(話用英文更係荒謬,又唔係日常慣用語,用中文去表達有咩問題?)

另外想講 你話題目唔可以涉及任何現實例子(雖然我都知你呢句完全唔關上一句事)
請問呢個係邊個定嘅規矩?原因何在?
咁通識卷又點解可以?

中學老師應該都有教你反駁要提供論點論據,而唔係一句講完立場就算數
其實呢題冇讀econ都應該識答,A B D邏輯上都唔通既...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞