「試當真賣飛」驚現DSE 經濟卷:「說明了價格的_________功能?」

309 回覆
211 Like 15 Dislike
Econ 本身就係教人點賺到盡, 搵盡一分一毫<- 不學無術,信口開河
政府入面咁多垃圾公狗

呢d擺明係入面60歲老處/禿頭過氣廢老呀叔 諗住貼地d, 學幾隻潮語諗住R到班後生仔, 點知弄巧反拙, 完全唔撚識配字, 柒到仆街

仲有幾年前戒煙廣告又係, 搵幾個後生仔出黎 "rap戒煙廣告" 屌你老母 (乜撚野 戒煙撐你 我撐你~~) 係咪博有on9仔聽完 "呀~ 係wo已經唔流行食煙, 咁我唔食先"

屌你老母成班公狗食屎大
痴撚線,都唔係經濟題,中文題都有問題。

A.更多資源可以分配到該表演的製作。就算賺到盡都冇話放落製作到,賣一蚊同十萬都可以同製作無關。

B.這安排可以確保門票沽清。依個方法係可以高大利潤化下沽清,但唔係確保,可以全香港都冇人睇,送都唔撚要

C.門票售予最高價值的賣家。都唔撚知佢噏乜鳩,sell to seller,售門票畀賣家,唔係買賣,賣俾賣家,邊撚個翻譯,邊撚出題
改為連登用字:門票售予付最高價的買家。

D.這些門票是以先到先得準則分成。除咗先到先得個價格去撚咗邊

痴撚線中文痴撚線題目。
冇讀econ 都估岩左

估都估中
SPIN 唔到就鳩屌
的確係price discrimination
但你咁講當試當真set price =300
有人本身肯俾一千但可以淨係俾300
咁試當真夠有「損失」啦
李嘉誠條垃圾早就應該死, 仲誠哥

人地諗住臨死之前唔想落地獄, 咪死前做返dd所謂好事求安心, 不過呢d吸血鬼點會唔洗落地獄? 有埋落地獄列車頭等票啦, 賤種華人思維就係賺到盡 (pccw 百佳例子多不勝數, 對客戶, 對員工亦係)

成班on9仔就馬上誠哥前誠哥後, 你估人地真係為你香港人咩
根本就係無囉
本身就係"willing to pay"
越貴買越早買就越肯定有飛
係連登仔係都要屈到負面
根本price "discrimination"喺econ都係中性字眼嚟
你係咪搞錯Pareto efficiency 同fairness ?

Perfect price discrimination 下
Total surplus= consumer + producer surplus 仍然係maximised ,只不過係consumer surplus =0
仍然有可能係efficient 喎
佢唔係exactly 定義既price discrimination.

Price discrimination 係要用特徵區分不同種類customer, 例如學生價,長者價,女仕價。
[Btw, 會員價唔係price discrimination, 因為俾左membership 錢係人都可join 會員,之後有平,呢個只係另一種收費安排。除非特殊會eg 馬會/hongkong club]
試當真係cap 盡customer surplus, 不過唔係用price discrimination 既方法,小心小心
最撚仆街係考評局出錯係唔使道歉唔使咩鑊

而唔知幾撚多考生俾佢咁玩成個人生都唔同曬

香港教育最現實的一課
我不嬲都話試當真咁樣賣飛即係自己做黃牛劏鳩支持者
係個陣班弱智連登fans係咁吹捧試當真
屌,econ用中文讀
Price differentiation essentially relies on the variation in the customers' willingness to pay[2][3][4] and in the elasticity of their demand.

Within the broader domain of price differentiation, a commonly accepted classification dating to the 1920s is
Personalized pricing" (or first-degree price differentiation) — selling to each customer at a different price; this is also called one-to-one marketing.[9] The optimal incarnation of this is called "perfect price discrimination" and maximizes the price that each customer is willing to pay.[9]

"Product versioning"[2][11] or simply "versioning" (or second-degree price differentiation) — offering a product line[9] by creating slightly different products for the purpose of price differentiation,[2][11] i.e. a vertical product line.[12] Another name given to versioning is "menu pricing".[10][13]

"Group pricing" (or third-degree price differentiation) — dividing the market into segments and charging a different price to each segment (but the same price to each member of that segment).[9][14] This is essentially a heuristic approximation that simplifies the problem in face of the difficulties with personalized pricing.[10][15] Typical examples include student discounts[14] and seniors' discounts.

似乎係你搞錯多d喎 你講緊既group pricing 只係一個specific case of price discrimination
你唔識就收番埋啦
連登好多中學生睇架

效率嘅定義係總社會盈餘最大化
呢個定義唔係我作出黎,唔好你以為效率係乜嘢就係乜嘢

試當真只係蠶食咗部分消費者盈餘(consumer surplus),成為試當真嘅生產者盈餘(producer surplus)。(橙色部分

實施價格歧視前
生產者盈餘係紅色
消費者盈餘係紫色+橙色部分

實施價格歧視後
生產者盈餘係橙色+紅色
消費者盈餘係紫色

請問實施價格歧視後,總社會盈餘(=生產者盈餘+消費者盈餘)有咩改變????

所以呢個價格歧視根本就冇影響市場效率

ps 經濟學名詞全部都有佢嘅嚴格定義,唔係你作出黎,or你覺得係就係嘅

pps 樓主去讀下econ選修單元1啦,唔好出黎獻醜
你幫下廉署
考評局幫下你
好公平啫
癡撚線
一個dse Econ Post 因為有試當真(既haters)
引左勁多錯既Econ statements

仲有個d「考評局暗示乜乜乜」既comments
做佢d加盟店蝕撚到仆街
出題果位可能係fans
你講緊嘅效率最大化
就係均衡價格之下供應需求完全平衡先會發生

價格歧視之下必然出現不效率
因為會出現dead weight loss

呢種價格歧視 就係p= muv

試當真 cap晒 consumer surplus

所以先話愈支持試當真 Muv 愈高嘅人損失愈多surplus
吓 答案C就係講緊試當嘅賣飛方法就是睇錢份上
而佢地就係消滅消費者盈餘達致利益極大化
係無屌錯
Econ Framework 入面所有firms 都係profit maximising
Dse Econ 淨係講positive economics
無所謂係咪屌緊人
唔好將你d個人觀感混入條題目
你嘅講法駁改變唔到事實: 佢地想盡量吞併消費者盈餘

當然現實唔存在完美價格歧視
佢地唔可以向每一位消費者談判 因為欠缺效率

佢地唔係唔想cap盡consumer surplus

佢地都想完美價格歧視
只係現實佢地做唔到將市場劃分到咁仔細到每個消費者
所以變成一個價位一小批買家嘅價格歧視
但一樣係搶咗Consumer surplus 嘅仆街

但概念上佢地目標係一樣

盡量食晒consumer surplus 食得幾多得幾多

而唯一不變嘅係
佢地搶咗消費者surplus部份 據為己有

對市場最理想:

試當真獨吞surplus嘅理想:

現實係佢地無可能逐個消費者獨立地訂價 所以唔係絕對完美價格歧視:

但P individual = MUV individual 的確係佢地嘅目標
只係現實做唔到百分之百

唔係個人觀感

係答案c 講明目的係將門票先賣俾MUV更高嘅人
即係優先劏consumer surplus 最高嘅消費者

呢個係好客觀嘅事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞