香港都係以高碳水為主流嘅飲食

308 回覆
783 Like 29 Dislike
算係啦
農業社會之前都唔係食碳水嫁啦
拉面炒飯餃子
Ching日本返地盤?
其實日本人點食得曬
可能大家都係咁上下年齡層
所以亞洲人咁潺,發育嗰時完全食唔夠protein
美國的金字塔也建議每日可食用 6 至 11 份穀物,份量遠超於每日所需,有指這是受農業商施壓所致。據「華爾街日報」報道,美國推出飲食金字塔後,肥胖率明顯增加,其中一個原因很可能是過量攝取碳水化合物。
SAY NO TO CARBS
根本唔係咩荷爾蒙嘅問題
而係舊急凍雞唔知放咗喺雪房入邊幾耐
諗起都想嘔
萬事起頭難
唔識就揾人陪落街市買餸
試吓煮啲容易嘅
有信心就有動力
你用韭菜價買 點會平
仲有個講法種子油取代動物油後,d人就開始肥
基本上e家既包裝精製食品=精製碳水+精製種子油

如果咁單純話碳水令人肥,未必最準
例如基塔瓦島上面既少數部數食勁多碳水好似佔7-80%熱量,黎自根莖類植物,但好健康冇肥人冇咁多慢性病
On9 你唔做gym唔代表人哋唔做
247開到周街都係 仲要一開返勁爆
就算唔出街都睇吓新聞啦

利伸非gym 撚
試過食一個星期咖喱 因為懶
有時夜晚食下蔬菜粉絲煲又一餐
有時就生命麵包早晚都要食先清到一條
One pan meal 一盤搞掂
壟斷
Chinese係咁㗎啦
曾經有段時間試過keto

個人瘦咗好多之餘仲精神咗,力氣冇減少到,但係就食好多肉 魚 蛋 菜,成本來講係貴咗好多。

由嗰陣時我就諗,其實社會教人地要食多啲穀物嘅原因係唔係如果全世界人都淨係食魚食肉食菜,就要消耗大量資源,貧困嘅國家根本承擔唔到。

穀物可以大量耕作,低成本,食得飽,可以解決貧窮國家糧食問題。
啱啱又入咗兩包雞
又要諗點煮了
有興趣既可以睇下呢本書
令人大感意外的脂肪:為什麼奶油、肉類、乳酪應該是健康飲食
英文就the big fat surprise
YouTube都有

詳細紀錄左食物金字塔點黎,有咩黑暗歷史同點解錯得咁緊要
都係錢同名聲作怪
食多啲未經加工嘅食物
蕃薯、薯仔、蔬菜、豆類都平

米、麵粉、麵加過工過一定無咁健康
跟粟米+檸茶走甜 其實OK
gmo粟米我就不了
仲要粟米都唔係咩好野,寧願包+水算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞