香港都係以高碳水為主流嘅飲食

308 回覆
783 Like 29 Dislike
英國煮肉都好難食
樓主應該係d岩岩學做gym然後食野左計右計,睇唔起主流飲食既柒頭
同你講啦樓主,新手先要左計右計,而且多數維持唔到落去,健身要有樂趣先行得長,大把大隻佬都會食M記飲coke zero,驚你老母閪咩

利申 10年gym齡
唔係講笑,轉咗就冇事
所以幾恐怖
真,冇碳水有撚力操咩
而家d新仔學嗰少少健身知識就成日係度妖魔化碳水
又要好食又要健康要求多多但冇錢
通常計嚟計去,用磅磅野食,set 晒timetable 食野嘅都係新手。呢班人一係覺悟要改變執著,一係就放棄唔撚再健身
農業社會前人類平均壽命30歲
gym撚知要食carb喎,
似係懶既肥撚/閪先日日吹戒碳
其實1900年世界預期壽命都係30歲左右
其實都有趣
https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy
醫療差,好多細路早死,拉低個平均年齡
以前死因好多都係細菌/病毒感染
我依家都食番d 好少少quality 嘅肉。不過除左好食d 外,feel 唔到對身體有無影響
人的預期壽命遠高於古代人,但這主要是因為嬰幼兒死亡率的巨幅下降所致,古代平均壽命低,和嬰幼兒夭折率高有關,所謂的「古代人平均壽命都不超過50歲,因為很多人在30-40歲的青壯年期間因為戰亂或疾病而離世」之類的說法,是全然錯誤的。
咪又係激素雞胸
我既睇法係食夠protein(我就120g), 卡路里有一定控制,食物種類唔洗太執著,唔洗太在意碳水脂肪比例
對普通人黎講就好夠
菜出街食都好貴
年中有幾多人食keto食到身體出問題
你可以去留意下
跑步撚,
炭水好撚好上力,
果陣玩山賽100K,
凌晨3點啪碗粥,上力幾撚快
最後20k 啪兩碗飯,精神過似咖啡
真 勁唔健康
升糖值好高
依家開始老 新陳代謝慢
唔會再餐餐都食咁多碳水
或者揀啲升糖值低嘅碳水
食蕃薯未得囉
唔一定食飯
傳統日本人早餐係食納豆撈飯+生蛋+味噌湯
一係好似lunch咁又魚又飯
或者食3文治/面包
人地中小學午餐有奶飲已經爭好遠
同埋佢地興帶便當
少油少糖低卡

香港就出街食大量劣質碳水
所以食完飯個個恰眼訓
最撚大獲乜鳩都係:
夠唔夠飽啊?食多碗飯囉?撈啲汁囉
其實廣東省大把農場
運過黎同千葉靜崗去東京銀座差唔多
不過支那點會放過你香港人令你健康成長
個個都話要操到韓仔咁高大強壯
但又唔運動又改善飲食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞