iPhone 13 / mini / Pro / Pro Max討論區 (12)

977 回覆
2 Like 10 Dislike
一出就買,宜家仲係100%
d相撈埋一堆先正
呢d叫做凌亂美
有冇人諗住死守ios 15
唔升ios16
啱啱由13pro 轉左去13mini
發覺啲電都幾勁
由瞓醒到放工返到屋企冇差過電+長用5g
都仲有30%剩
返工主要碌連登
間中whatsapp youtube amazon
好滿意

我既心情同你一樣
你覺得對比以前用pro電量差得多唔多?我用pro都想跳返去mini
咁pro唔使講一定係多電
但mini都夠用一日咁解
不過講明先 我部機一隻game都冇
但琴日office hour 都算用得多電話
等14出就換mini
錯,係由android 過黎先係
an 轉ios 唔會 ,係ios d 檔案管理亂到仆街
求救 iPhone 13 Pro 前個排更新左ios15.5 今日起身突然部機無晒反應 拎去差電都無logo彈出黎 有無師兄都係咁
我album 好正常wo
你話係咪係囉
其實你講緊相(album)定files? 在ios 係2個concepts
真佢要砍掉重練,第一下一定痛苦
問題係佢照搬windows/android 嗰套,搞錯咗個workflow
就算用google photos 都要行album base,同ios 嗰套一樣
android 分晒folder,過iphone 應該逐個folder import,再add to 對應嘅 albums

工作嘅相應該用 file apps放第二度,唔一定sync 去camera roll。一定要sync 入去就分albums 處理

screen cap 會自己group 入albums > screen shots 嗰度,全自動
不過android screen cap,佢未必自動認到

whatsapp 都要set 唔自動save 去camera roll,手動save 要嘅相。同樣做嘢group d 相建議save to file, 再分folder
睇睇我上面個reply
相 file 都係 我知兩種concept 所以咪話ios 好亂
多謝咁多位解答,
我真係起屋企試過資料,嫌麻煩,

就放棄左用佢

睇黎我唔適合轉會,iphone 12 pro max二手 5900買返黎,5800賣走返出去,都未拎出街用過

幾千蚊試,試下個系統先

都好過我將來用一萬蚊買iphone 14 pro max黎試

我並非想踩低iphone
android好似電腦咁,

成個folder copy落去電話,就相簿load返果個folder既相
我起電腦試用icloud ,唔比我成個folder upload

起icloud打開folder,upload一萬張相就得
自動跟時間排,

但我幾個folder,幾萬張相,但張張相時間唔同

好難每張相再重分folder

點解唔比我方便啲upload呢
唔同時間都冇問題,iphone photos app,import 嗰版係按你import 日子分類
可以一次過select 同日import 嘅相做嘢

mac / iphone / ipad 插sd 卡過相,就一定跌到落import 嗰版,好似可以直接add to xx album

冇用icloud web based 咁upload 相,唔肯定效果係咪一樣
apple 嘢一定係夾自己生態d device 先好用,icloud.com 好多功能都冇
5900買可以5800賣出去
14無mini
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞