見過職場同事情緒最失控時係點?

647 回覆
827 Like 16 Dislike
你講得好好!
好似廿幾三十年前個水筒係冇呢塊 ‘奄’
聽啲退休老屎忽話佢地以前換水要快狠準
唔係會流到周圍都係
踢凳 扔keyboard 大叫 喊
嗰陣望住勁驚
以前讀書做廚房PT
聖誕前夕好撚多雪貨乾貨黎
果排lunch又旺 人手唔太夠
個廚房大佬又要執貨又要做單
突然間咆哮一聲 跟住一拳打凹左個雪櫃門
之後衫都唔換收左工

我收工果陣D貨都係無人理 擺到溶撚晒雪
係咪跳咗一層樓
最後斷腳?
有個同事有情緒病
病發嗰陣翻工有一半時間呢入廁所
仲要𠝹手 影埋相腥比自己嘅上司
之後仲要情緒勒索自己嘅上司
仲有唔知係咪有被害妄想症
都唔知算唔算叫做有
(前設係因為間公司係老豆傳俾呀仔)
然後我第二日就買機票去歐遊
跟住就其他同事都遞信走
個老豆有搵我 都有道歉自己點解唔睇下公司事做成點係佢做得有缺失既一樣野
所以都有炒到個老屎忽
跟住就有問我可唔可以幫手等公司講到新人先走
我個陣就話 我係歐洲 我幫你唔到啦 不過我就可以幫手睇下有幾多個可以做埋交接先走
舉下鐵啦 廢柴
本身唔係有舊膠咩?
如果隊穿佢未埋到口已經周地都係
有個同事因為workload大好撚燥底,成日發自己脾氣 咩都比佢拍爛,
佢枱面個電話冇晒啲掣、踢凹咗個locker甩左隻門、有次拍勁撚硬個d膠板(平時做訪問個d板)拍到裂撚左飛哂d膠片去人地張枱到
要㗎啦
讀完書再plan
唔知係我學校定新聞講過
九龍區?
作為一個曾經有抑鬱症嘅人我完全明白
當然唔排除有啲人係無病呻吟,但我相信真係一小撮人
大部分真係提出想自殺嘅個腦都係不斷交戰緊,唔通佢地唔想一早搵人傾咩,但負面情緒好多時係好突然,個念頭甚至係突然涌出嚟,理智打贏一次兩次三次但都有可能俾冷言冷語打敗
聽過用釘孔機車
A好 on9, B都唔識佢老母,佢一句你還十句咪得囉
annual dinner 飲撚到貓哂同同事開波互屌
咩叫計劃通?
我都試過有肥婆係10度都嫌焗堅持要開冷氣

唔洗理佢, 佢自己問題
☺☺
老細用貨掟同事
其實大家如果遇到同事情緒失控會點做?
雖然上面有啲聽落真係好好笑,但又覺得啲人返工咁大壓力都好慘

以前公司有個老細大家都知佢閪
有個同事成日俾佢針對,但因為要公司簽visa唯有死忍
有日放工淨返我同佢,見佢全日都好似好唔開心精神恍惚咁就關心下佢
跟住佢就開始一路喊一路訴苦,講咗個幾鐘
佢話日日都好大壓力,有諗過自殺
雖然我除咗聽都做唔到啲乜,但如果可以幫佢抒發少少情緒都好
後來我quit咗冇耐知佢去咗外國讀書我都好戥佢高興

一句問候可能微不足道,但係都可能可以挽回一啲悲劇
大家都係打工仔都明有好多身不由己,如果有能力就互相支持下啦。當然前提係自己顧得掂自己先啦。
有個阿叔同事比老細訓話咗成粒鐘,佢突然企咗響身,一野推咗老細落地下,然後㩒住老細中咗佢個頭幾拳⋯ 如果唔係有其他同事拉住我諗唔只打幾拳
万刀甲
油尖旺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞