【NS】《TRIANGLE STRATEGY》(三角戰略)(5) 元朗吉夫藥 For This

919 回覆
9 Like 3 Dislike
我覺得個故事麻麻,屬於有時間可以玩下既水準。
https://acg.gamer.com.tw/acgDetail.php?s=94047

呢隻得唔得?我見女主造形似被綑縛....
黎緊隻數碼暴龍好似都係SLG
True boss 我打咗兩次先過,真係難打
點解呢?
可以一戰 買少見少
好似係文字game
同三角差唔多
文字+戰棋

下隻可能開黎軌
當佢純培育 game 就會好玩
當佢 SLG 就不了 連少少戰略元素都唔覺有
劇情上流過三角一大節
無有幾多分支都好 都會強制去返特異點

我覺得有啲夾硬嚟
少少戰略元素都無就誇張咗
maddening難度絕對高 不過map design麻麻係真 劇情都無你講咁差
劇情上除左紅線
唔覺差過三角
三角劇情根本唔及格
唔講其他
大家都王子復仇
箭豬頭個故點都好過on9羅蘭
劇情係我玩過咁多RPG/SLG最差嘅一次
我寧願關關模擬戰都好過依家咁
你地咁講係咪TS > 8方? 考慮緊入唔入手呢隻

個人都幾鍾意8方
唔同玩法
呢隻戰棋黎
鐘意JRPG就入
記住佢唔係戰棋
再唔係試咗demo先
佢應該玩完8方,諗緊玩唔玩3角。
我調翻轉,係玩完3角依家先開始玩8方,覺得3角個對話/行動加速系統真係好好。另外地圖探索方面3D化真係舒服好多。 戰鬥系統兩個玩法,睇個人喜好。 個人鐘意戰棋玩法,多變好多。另外,戰鬥中途角色之間有彩蛋對話,幾有趣,呢方法好過8方好多。
Sor

不過又真係兩隻唔同嘅game,
但係我覺得有啲presentation係似

例如啲同伴對話,true end皇冠
我係有少少意外
明明係唔同developer 但只係大家都用HD-2D engine
玩到只可以龜喺角落頭都算咩戰略?
Fire emblem 3 houses最煩有兩點:
一、battle前既準備要用好多時間,至少比TS多很多;
二、1/3-1/2既play time係用尼溝女/仔,我自己就唔多like呢part
可以考慮玩番awakening或者fate,應該可以滿足純slg既需要

btw,square就尼出front mission remake,可以留意下
有冇巴打玩聖劍同盟
個陣gba玩覺幾正
風花同三角 玩 hard 果陣既所謂高難度其實都得調高敵方數值
係最冇意思既強加難度 所以其實兩隻都唔算好
但三角至少有地形要素 同埋魔法影響場地
風花大部分都係平面 高低差都係少之又少

劇情三角唔算好好 但都合格既 起碼天平位做兩難我覺得幾有趣
同埋劇情用既角色好足充 每邊都有起碼 6 7 角色支撐下戲份
鹽鐵兩個國家係咁利用主角家 呢點都算唔錯
風花果邊 其實除左三國君主+佢個心腹外
其他角色全部都冇撚用架(因為佢要預9成角色都可以你搶走 留唔到戲份比對家)
結果成場大戰其實得有戲份影響到劇情既唔過十個 成件事勁滑稽
主角落返場之後 就係咁打勝仗 就完 空洞到不得了 (藍線會好D 其他三線簡直慘不忍睹)
可能係我問題 但我覺得係鍾意舊式 SLG 既話係冇可能會鍾意玩風花
三角起碼都玩得落手
育成個part我真係頭唔撚順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞