【NS】《TRIANGLE STRATEGY》(三角戰略)(5) 元朗吉夫藥 For This

919 回覆
9 Like 3 Dislike
[member][member][member][member]
我有啲好奇,如果想拎晒所有角色同所有足跡係咪四次就行晒?

[/member][/member][/member][/member]
我都算係SLG老屎忽,但我反而唔鍾意三角
主要原因有幾個
首先你都講左佢嘅難係純粹調高數值
三角前期,都叫ok
但中後期就出哂事

地圖窄,敵人多
某啲關仲要一堆屬性弓同法師
冰弓又遠又痛,又打範圍
雷法又一下秒一隻,高魔防都要死

基本上,你啲角色走唔切,下一秒就差唔多滅團
但好衰唔衰,高速角基本上得安娜一個
然後對面連重甲都可以快過你
完全係一個災難黎

然後可有可無嘅培養系統
咁辛苦儲材料,又要洗大錢
但數值只係+1
留錢買藥都無咁嬲

之後係地型
地型佢的確做得好,但有啲關過左火
唔洗講太多
記唔記得某一關,係個好細嘅擂台打
一開波就俾對面啲法師、重甲
推撚哂落去啲針度,然後半死爬返上去俾人屠宰?

所以三角我只係覺得,為難而難囉
可能要五次
因為可能會未行TE時但又返左去睇老豆
佢叫有D挑戰性
唔算為難而難啦

學你咁講,重有唔少考你地型黎玩
其實slg ,佢唔調高敵方數值,數量
可以點先叫難得黎又設計得好?
我無否認佢地型設計做得好好
我係講某啲關過份賣弄地型設計
正話我講嘅擂台就係其中一個

但係你輸左重玩,佢會繼承哂你啲等級同經驗值
咁又有幾多挑戰性?
打唔贏就堆屍打到贏為止
我數下數下都好似要5次
粉紅族好似要行兩次先拎晒兩父女?
如果夾岩TE前唔好返老家咪可以打少轉
唔係為撐而撐,但係個人覺得咁樣其實幾好hardcore / non hardcore玩家都可以享受到個挑戰性
即係你想挑戰最難但係唔夠打,可以用exp,幫補你戰略不足,係有培育完終於成功挑戰既感覺; 你對比下隔黎機戰,一培養完easy mode

唔鍾意靠個個exp想純靠戰略既就自己save load重開個關啦
佢應該開多個選項係gameover唔保留當前經驗值就好

同埋睇得出佢唔係無腦鳩推數值黎整個難度,係要有關卡設計
其實現今黎講好有心架啦
淨係多周目關卡佈局0變化 齋改數值就當調高難度 已經唔係好有心喇
你咁講一講又係
好似好耐冇見過因應難度調整敵人配置既slg咁
我棄火紋唯一原因就係愈嚟愈galgame
我就係追求完美勝利嘅人
死左一個人就重開Game

但我自己玩落就覺得
佢關卡設計係以Easy mode為基底
而唔係以hard mode黎設計

正如我之前講
對面法師同弓手嘅配置
人物嘅成長曲線又追唔上,係中後期完全係災難
無一個角色可以頂得到一下雷法而唔死

同埋密到箭雨咁嘅屬性弓
依隻如果純靠站位,硬度,係好難打hard中後期
要善用支援奇謀角色
分身,惑誘,陷阱,裝梯會好打唔少
敵人AI/企位/技能都可以改,TS呢方面完全冇做
靠stat inflation增加難度唔係問題,但係要睇check & balance
風花承受到個inflation係因為玩家有成個育成/裝備系統抵消個升幅
隨住難度上升,呢堆系統價值就越大,玩家肯理解肯靈活運用就得
前排SMT V個hard mode都係同樣道理,唔會有好多人屌佢唔fair

同類inflation擺落TS度容易仆街係因為TS唔係行customization路線
敵人數值升幅只有少數角色有技能可以抵消,冇嘅角色就要硬食
變相你玩hard mode唔用某幾隻角色就好似自斷雙臂咁
TS呢類玩法比較適合單一難度,實現製作陣嘅理想gameplay
或者由最高難度開始design,然後再改個easy mode出黎
咁會避免咗唔少問題,亦唔會有NG+ Ch.1個啲垃圾gameplay
咁首先你講嘅依堆技能
有幾多個係高速角色
可以係敵人行動之前,就已經部署好
之前有巴打貼過訪問,製作人係以normal 基底設計,自己都冇玩過Hard。
雷法傷害太高都係一個問題,不過都有好多對應方法,例如裝護符、優先放法師控場、人偶、無敵盾等等。 變咗輔助/控場好重要。
hard mode係好閪 但打幾廿次終於贏到個下好爽遊戲係難 但生活更難
3週目HARD 第8關 揀信三巨頭, 又話識破人地個計謀, 但嗰一關個佈局完全係比人gank
Normal 咗一二周目 (TE, 女主)
諗住Super easy 三四周目
再hard 五同目返次TE
呢關我係1週目Hard 打
係我restart最多次的一關
出可以搭梯嗰個,就會易好多㗎喇
我係右上間屋仔出邊3格 補>王子>露背盾佬 屋頂企雞射手 其他人殺曬個兩隻補就可以永動機 不過領悟呢個戰法次前玩hard輸左十幾次
左上屋仔*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞