[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
3年上門+9年自㩗?
好似開機果陣撳下個mouse就見到個bios畫面, 問緊辣殺共碩
無拎白卡 入唔到去做
屌入到po掛住9up唔記得問正經野

是咁的我用緊benq條掛moon光管
原本插住主機usb,每日用都有問題
但換左新機之後依家每日都開唔到,
有粒燈閃,話我唔係用緊原裝線/用左延長線
我拔一拔再插返就即刻正常用得返

我估係咪主機d usb供電問題?
大家知唔知除左插去牆身嗰d長期有電嘅位仲有冇咩解決方法
call番部機俾刑老闆
會用21:9 3440x1440 144hz mon同埋Oculus Quest 2
我想加100換張3090ti
佢唔肯的話我實上網唱佢
你係西客等開部turn a出黎炸撚爆你
刑老闆唔會咁做

佢應該會call骨灰出黎打到我變盧恩
想知腦場是咪人頭湧湧
返緊工行唔開
換過條線?
定係換個窿
抽插同一個窿就得?咁我試下
想問i7 12700建唔建議上K定係F
主要用嚟打機執片同Ren圖
乜柒都唔識唔上k
想玩光污染
Lian li o11d mini係咪一個好選擇

另外想問下我依家display card係asus rtx2080
想換4k 144hz mon
通常玩apex
推唔推到144hz?
我睇YouTube啲片開到最高好似得100hz樓下
但又唔太見到啲set低啲而推到144hz
條list有冇野執
驚粒u唔夠用嚟剪片同Ren圖
[img/]https://na.cx/i/XnAAfeg.png[/img]
4K 144 3080起
乜柒都唔識唔上k
條list有冇野執
驚粒u唔夠用嚟剪片同Ren圖

定係用b660 motherboard 有冇推介 唔洗wifi
Atx-matx 都得
去緊黃金睇腦場文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞