[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
煙佬tier B🤔🤔
Ichill
大哥除咗台灣唔做亞洲生意
隔離飯香
全球=香港以外
呢塊板推唔盡i7
之前有人話3060TI和3080最抵買,而家悠二巴將30系列降哂價之後,好似得番3070唔抵買
3060 : $3499
3060TI : $4399 ( 加$900有36%效能提升)
----------------------------------------------------------------
3070 : $5799 (接近$6000可以買3070TI)
3070TI : $6099 (加$300有11%效能提升)
3080 : $7599 (加$1500有24%效能提升)

CP值最高依然係3060TI,所以條分割線依然係3060TI和3070之間,大家點睇???
砌機仲有人會落400W 牛
有冇用力推一推張卡/個機箱
70ti 同80 有差24%咁多
冇單卡應該夠
3060ti 幾錢可入手
如果預左將來會加卡 唔會咁反智
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3080-vs-Nvidia-RTX-3070-Ti/4080vs4116
我都係睇呢個網粗略比較,聽巴打話3070TI用GDDR6X會好熱,同時3080都係用GDDR6X係咪都會好熱???
刑老闆好上進,讀緊Master定PhD?
Free Rider
大陸都無
一國兩制is a joke
會唔會喺世一city度砌
慢慢讀上去
香港是中囯不可分割的一部分
我係留開盒果d,底板盒一定留,其他SSD, RAM盒可以塞晒落底板個盒度一盒搞掂
3日都做唔切架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞