[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我二夠數 請大家支持刑老闆
我二數緊錢忙緊
有無手足做義工 pm我報名
乜cpu,i9就mortar其他bazooka都夠,其實pro b660m-a用料同bazooka一樣所以你中意既話可以再買平啲,b660我建議都係除非有信仰唔係既話有平買平,貴既b660已經同expansion勁得多既z690入門板差唔多價
開心些牙
尋日仲發現個CASE小咗幾粒膠墊, 用嚟放係鐵柱上防止塊玻璃震動
唔該曬師兄!
我係打算開1080P
等我睇下AMD定intel好先
自己砌求指點
消費券一出高峰期真係唔好咁急搵非腦場文化第一把膠椅我二砌機住
我二高傲但宅心仁厚,不過可惜手下良莠不齊,太忙就易出錯仲要辛苦我二寶貝周圍抹屎上門送

利申先多年前ryzen啱啱出時搵佢砌過一部一直都冇問題,壽終正寢嘅好電腦
食個靚飯去黃金cc先
Windows
搜索/加入Windows
CPU
- Intel® Core™ i7-12700 4.90 GHz 12 Cores 20 Threads 25M LGA1700 $2849 SALES
$3199
主機板
- ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFI ITX (DDR5) $1740 SALES
$1800
顯示卡
- MSI GeForce RTX™ 3080 VENTUS 3X PLUS 10G OC LHR 【缺貨中】 $7999 SALES
$9400
RAM
- Corsair VENGEANCE® 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 4800MHz C40 Memory Kit — Black $2499 SALES
$2850
火牛
- Antec Neo ECO NEG850G M V2 850W 80 Plus Gold Fully Modular PSU $889
機箱
- Thermaltake The Tower 100 ITX Case - White $729
散熱
- NZXT Kraken 120 Liquid Cooler $599

請教一下呢條list得唔得,主打sim racing,會用返新買3個月既Samsung 970 Evo Plus 500GB
幫你拉啦 我二無做錯到
佢一早應該請你,實好過依家咁
燒肺倦一出,條條水魚即刻上哂水送埋上門。仲要知D唔知D,3060TI又搶,3050又要,6500XT照殺,12400俾人昆配120水冷。總知你收幾多照俾反正政府俾一皮。最後又俾腦埸文化抬高哂價格。

正常等等黨如本帥哥都知道,起碼等5月出A卡;6月出I卡;ETH 2.0收礦皮,30系就會降返。 最後得益係黑馬、藍T、智能城市
佢pro冇連埋後面一體式嘅擋板 所以都係bazooka算
補12年
良心企業
msi pro b660 算係b660黎講最抵玩同堆夠料個塊
顯示卡早兩日都起價啦
想問有無大問題? 14-15k budget 對cpu需求比較大 已有4k mon
cpu:
【i9-12900K】INTEL CORE i9-12900K 16Core 24Threads/ 30M Cache/ up to 5.20 GHz 【Box/3Yrs】 x 1 $4699.00
displaycard:
【RTX3060TI LHR】ZOTAC GAMING RTX3060Ti TWIN EDGE OC 8GB
GDDR6(5YRS) x1 $4690.00
motherboard:
【INTEL Z690M DDR4】ASROCK Z690M PHANTOM GAMING 4 DDR4 M.ATX MOTHERBOARD x1 $1270.00
ram:
【16G 3200Mhz】Corsair VENGEANCE RGB RS DDR4 2x8GB 3200Mhz C16 Black/1.35V x1 $670.00
ssd:
【M.2 GEN3 1TB】KINGSTON A2000 1000GB PCIe Gen3 x4 NVMe M.2 2280 (Read:2200MB/s Write:2000MB/s) x1 $720.00
Case:
【ATX】MSI MAG VAMPIRIC 100R ATX RGB FAN x1 $399.00
power:
【850W金牌全模組】CORSAIR RM850 ULTRA-LOW NOISE Ver. POWER SUPPLY 10 年保 x1 $899.00
cooling:
【塔式風冷】SCYTHE 鐮刀無限 MUGEN 5 CPU COOLER(Support LGA1700) x1 $379.00
咁個mon搞掂咗未
ching 4k mon 3060ti唔夠推
想睇世一city係咪排哂隊
今個月5成日子WFH,全月通都冇買,唔撚出街浪費車錢了
3年上門+9年自㩗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞