[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
點解揀呢隻SSD唔揀970
屌你咩,玩野,起碼要5點後先得閒
諗住你起碼係晏就先去,博下調動下D時間黎玩下順便見下你
問油異借
因為本身有用緊HP, 感覺耐用d
我就會揀返Samsung 970,同埋3070Ti,Welcome join煎蛋俱樂部,其他無乜大問題
真 出腦場拆貨姐係支持腦場文化
搵我二先係唯一選擇
部機都砌左成7,8年. 想upgrade電腦, 請教下
現有零件:
Hard Disk 3.5" x 3
Sata SSD x 1
M2 SSD x 1
Ram x 4 (total 16GB)

如果平時睇4k片, 會down片 或者youtube 4k既話
底板&機箱 / CPU / Display / Mon點揀好
1) 底板&機箱
因為仲有3.5" HD x 3, 係咪大箱+ATX好d? 如果我唔介意慢慢copy d files去新hard disk, 其實係咪換哂做SATA SSD用細機箱好?

2) CPU & Display
暫時未需要玩3A大作, 可能都係Apex 最高畫質既程度

3) Mon
諗住呢個 ASUS TUF Gaming VG289Q 28" 4K IPS HDR Adaptive-Sync Gaming Monitor
死忠
直接砌過部atx
3060ti同3070ti有冇20%差距
行家友情價加$100
想問呢款圖邊度睇得到想睇i5 12400
Bazooka 真係屈 無wifi 黎講

3060TI呢
Youtube 有鬼佬test
Keywords: b660 boards thermal test
其實12600KF配塊B660會唔會好ON9
諗緊買12700定12600K
但好似NON K U而家行唔到3600MHZ RAM?
唔知點揀好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞