[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
呢鋪真係又係口同鼻拗,呢D一定係兇鳩個客,最撚炆就係黑店玩鳩客,個客要交學費比黑店
你地講果間係咪呢間?
又要OT 9砌
客:我4月7日俾哂錢,你要我等成個禮拜 有冇搞錯?
要怪就怪我冇check啦 冇辦法 希望粒u冇事
下次記得上嚟問定先 唔好乜都唔問 店名又唔search 貨又唔check 又帶女曬毒撚
呢度除咗啲燥底人 大家都好熱心
ching們中央田係咪ok 見#1有推薦
暫時未有人燥底好彩
Sakai悠二

1 分鐘前
連登我暫停回覆回答問題

只公佈消息

笑撚左 暫定服務 請你遲啲再打過黎
IG成日彈白卡佬出黎
還可以
拎定list 唔好信sales
預備定後備件 冇貨叫做有選擇
whatsapp佢地拎個list睇下先
無搞錯,砌埋就等大約8日啦,唔計星期日即係9日
budget 1萬頭打機list 想問各位大佬有冇問題
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,555

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,199

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,299

1 x [消費券優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨) 砌機減$41
價錢:$840

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (缺貨)
價錢:$4,399

1 x FSP Hydro GD Series 650W 80 Plus Gold
價錢:$599

1 x Abkoncore C200M RGB Tempered Glass Micro-ATX 三風扇機箱
價錢:$349

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,549
https://www.faroll.com/customize#MTI2NCwyMzkyLDI4OTEsMzc3OCwzODE5LDQ5MTAsNDkyNiw1MjM3
比Tap&Go玩到燥
我地而家既綫路非常繁忙,請遲D再打過黎啦
冇伏
唔知等唔等到60ti返貨就真
尋日有單中X田白卡仔砌機事件,可以留意下。下面po

唔知呢度講唔講得
尋日遭殃田拎機 有啲吹脹
收到拎機通知,去之前又通知話過數唔得 會計要第日先對到數,然後話credit card/eps 有手續費
我:
然後又話多咗個配件,要收多290蚊
問佢咩嚟又冇答到...
咁去到拎機啦,我買果個機箱係Antec Torque

咁一嚟望兩望已經見到少咗粒螺絲
然後發現機箱前面有兩粒螺絲一大一小
問佢佢又話啲螺絲未必啱用,好似水冷排啲螺絲長度唔啱都係佢哋自己搵番合適螺絲
但我心諗個case啲螺絲會一大一細㗎咩
不過佢都叫拆咗另一個case補番粒螺絲
之後我話試裝番兩側玻璃,上面張圖每邊玻璃要有四條鐵柱連接住
咁一嚟砌機果個人好似完全唔識個case係點,都係要我google 搵圖先裝到
但有一邊有條鐵柱裝唔到,因為砌機果位裝老母版之前冇裝到條鐵柱,咁依家都砌好哂裝埋水冷冇得再郁,咁佢都知自己柒就死死地氣講句sorry
我:
最後問佢個290係咩嚟,佢話fitting唔夠要加多兩粒
老實講俾得幾皮砌機收多290我真係唔care,但你加件唔係禮貌上都講聲咩
之後佢好似驚我嬲,就話已經冇再額外收錢喇,本來張單開Corsair嘅水冷排XR5 360,見你成套EK幫你免費轉埋EK水冷排SE 360,我多謝你好意,但你改單真係聲都唔聲
結論:自己砌啦柒頭
有時分唔到你哋係咪幫悠二
呢轉早排聽倒關口嗌卡關驚無貨同我二留貨落左訂,下轉搵你買其他料
咩,我好中立,做得岩做得好既讚,有咩柒左既會講公道說話,唔偏幫邊一面。
佢啲員工9砌 佢顧客群食返
佢地自己要衰幫襯我二 唔關我事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞