[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(311) 急屎落腦場砌機睇#1#2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

午安啊 咁多位師兄
Budget 大概 $10000
打算砌部機開高畫質玩Elden Ring, Rdr2, Apex,亦打算搞直播
希望部機可以陪我行到 5年以上 同埋唔好太嘈
請問呢個List仲洗唔洗執?
麻煩曬

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,445

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,199

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$999

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$330

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$879

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (缺貨)
價錢:$4,399

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE650G M 650W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$670

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,708
https://www.faroll.com/customize#MzE5NCwzNjY5LDM4MTksMzg1NCw0NDgzLDQ5MjYsNDk0OSw0OTYxLDc4
不了 買完俾你笑 仲要去腦場文化黑店買
Zotac 既散熱得唔得

Tier C
煎蛋
撚有笑 身為3070ti真用家有責任
警世大家買之前三思而後行
話說阿哥砌機又唔問我
整左部400w intel10400
想問如果我upgrade display之後
佢部400w係咪應該推唔郁張5600xt
扮 你條友反我二已經唔可信
650w bye bye
官網最少都750w
又出賣我
我身為腦場照妖鏡唔可以講大話
用psu cal web計下
不過應該夠用
瞓低部機再試下
Evga 真係大哥嚟
炒卡期間公價賣
散熱又落足料
RMA又做到足

醜唔醜樣見仁見智
點會唔得
6500xt著機卡
香港係咪冇Evga 行貨
1000系 腦場賣過
跟住跑唔到數就冇行貨買lu

如果無問題一陣拎去黃金問價
如果你長期直播打機建議ram上32gb cpu上i7,高畫質要睇埋你mon係咩resolution去揀咩顯示卡。 10k 唔太夠
睇咗#1#2未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞