[全平台] Yu-Gi-Oh! 遊戲王Master Duel 正式討論區(24)砌deck要檢測集氣抽新卡

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
*有天機,有鐵獸, 拎12獸展開可以2卡2400神弓+抗戰
有冇清試過係mac玩遊戲王 用parallel定手機模擬器會順d 用switch玩左三個月頂唔用間中會lag
灰ナーベル
12獸唔係食通召位咩
你無人馬堆野點搵隻特召鐵獸
12獸展開,ナーベル或者基特係最後先會落墓,果陣神弓已經在場
天機+手牌有鐵獸流程

天機 > 搵是但一隻12獸 > 疊猴 > 疊龍槍 > 龍槍炸天機送xyz 素材12獸落墓 > 疊狗 > 狗特召墓地龍槍 > 2隻12獸link2 徒花 > 徒花特召手牌基特/雀 > out 2隻特召塊擊 > 徒花塊擊鐵獸 link 4 神弓搵抗戰

如果得天機,無人馬或者任何鐵獸係手,你灰天機同等人馬先灰又有咩分別?仲會俾對面送左一隻人馬落墓
*狗特召墓地12獸 先岩,打得長自己都亂
一開始直接天機你點知佢係12鐵
如果係LL或者純鐵你直接俾人呃左喎
如果灰左天機,單人馬只可以做到

人馬 > 堆基特 > 堆雀 > 拎鐵獸上手 > 鐵獸out 2隻特召塊擊 > link 3 鐵獸+抗戰

當然中途你都可以揀link2 出徒花,或者塊擊扔手牌特召,但全部都比12獸展開用多左手牌
原來12鐵key卡唔係人馬
因為打鐵獸都係瞄住人馬黎灰
LL 鐵我驚佢隻人馬做咩
純鐵你唔計無得search 上手既賺卡展開卡只有工程貓,咁你係灰張見到既卡,定係等一張未見到既卡?
對面出人馬先都係要灰,但我想講天機絕對唔係呃灰手段
12獸展開既話,佢天機拎12獸,你張灰直到佢終場都會用唔到
本身單灰根本就擋唔哂,做到最好都只係可以揀ladder 最多數既deck 黎做decision, 我覺得12鐵多過LL 鐵就會防12鐵先

本身你手牌得一張灰,LL 鐵用天機黎呃你灰但之後有LL 增援呢D 情況,同你單灰想擋龍輝巧一樣,你只可以檔初動,然後祈禱
LL點會唔驚人馬
人馬+一隻雀就已經係完美起手
你擋左人馬佢又冇綠雀展開就弱好多
純鐵一樣人馬灰左佢做到既野就好有限

如果係12鐵的確灰人馬冇咩用
問題係其餘兩副都係灰人馬就擋左好多
點解我要減佢堆一墓去增加俾人呃既風險先
三副鐵獸得12係灰天機係好啲
其他俾人呃左就最大展開
我唔知你係邊副會寧願灰人馬俾你過天機算
起碼我遇到12鐵機率都係3分1 only
純鐵咪一樣
你留灰擋工程貓?

同埋依家講緊灰唔灰天機,你灰完天機佢仲有人馬係手黎扔LL 落墓既話,你本身根本就擋唔住
LL鐵同純鐵人馬過唔到就好傷
我自己玩LL成日用天機呃灰流

我覺得係灰人馬會比較穩定
灰天機如果真係LL呃到你就唔洗玩
反而你用12獸展開我仲可以灰番鐵獸減弱你小小
12獸展開你係灰唔到d 鐵獸,但可以令神弓-800攻
打LL 鐵呢D展開deck, 我可以驚得邊張? 檔左馬又驚蠢葬,話蠢葬限一又有LL增援,亦可以佢手牌本身就有齊展開既LL
想問下點解做完運輸車+連結蜘蛛combo出積木龍之後,個墓&手牌明明夠3隻岩石,但佢唔比我除外特召既
種族或是屬性相同的怪獸2體
此卡名的效果1回合僅能使用1次。
此卡在連結召喚出場的回合不能作為連結素材。
可以我方場上1體表側表示怪獸為對象發動。
從手札、牌組選擇1體原種族或是原屬性和對象怪獸相同的怪獸當作攻擊力上升1000的裝備卡裝備在對象怪獸上。
以此效果從牌組裝備的場合,到回合結束以前我方不能特殊召喚該被裝備和怪獸卡以及其同名怪獸。
運輸車拉出嚟嘅同名怪本回合唔可以特召
睇左睇片同巴哈主流都係唔灰天機灰人馬
唯一得Rjay覺得天機係可以接受
差別在於係你想唔想防鐵獸展開
如果你想防就唔會灰天機
你想擋12先會灰天機

爬完文既總結係呢樣野要睇你驚邊面多
灰天機對面係12鐵可以仆街
但係亦有機會係俾人呃你灰
我會灰人馬而唔一定係錯囉
明白
真龍係真係要同對手交流
唔係玩單機game
條條撚樣都投降,15k傷害打兩個鐘都未解到真係好嘢,明明8千血一場贏夠2場都解完,有啲人好有耐性睇我演2分鐘,屌到我要打個下又投,即係點先
LL人馬唔係玩塊擊神弓,係玩王神鳥結界像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞