UK 電話sim 卡攻略

1001 回覆
209 Like 11 Dislike
想問下如果依家有張3Uk sim
但人在香港 係咪去到22/5 都可以用data pack 就聽到英國電話
22/5後就要入錢當普通漫遊/ 加5鎊一日day pass
你有3UK sim 係香港的話, 只要有錢係張sim , 你落地就用到.
sor 我講得唔清楚

暫時仲需要喺香港聽英國電話
所以唔知點做好
我無係香港用過3UK 嘅sim, 所以唔知點運作。 我係香港個陣都係俾香港電話d 英國地產agent
有張globalsim,本身英國卡想玩esim但vodafone o2好很貴
O2 經格價網,8£ 15gb 簽12個月
3uk係香港Roaming 係跟英國用量,姐係如果有買plan, 上網扣plan既用量,無限打電話同聽電話,不過將來Roaming地區唔知會唔會改
sorry 自膠

只係合約plan 有roaming charge
pay as you go 冇
所以係香港用嚟聽電話ok

咁睇pay as you go買Data Packs好似係香港用係跟英國一樣
好多人用pay as you go
其實簽約都好抵

我係西南London
第一年用Vodafone £6/月 4GB
Vodafone個app逢星期五就有優惠(Tesco 派£2現金券/costa送免費咖啡)成日猴住佢啲優惠執到好多好野
不過可惜一年一定要轉台,如果唔係就迫你交十幾廿鎊一個月

而家去左O2,£8 15GB,咁啱屋企用virgin media上網兩邊有offer可以一齊upgrade ,變左£8 30GB同埋屋企100mb->200mb上網
https://www.virginmedia.com/help/virgin-o2-benefits

窮人精選
個網好正
仲有utility comparison
原來有個咁正既post
多謝樓主咁好心機整理啲資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞