UK 電話sim 卡攻略

1001 回覆
209 Like 11 Dislike
買完就有Order Confirmation Email啦喎
我淨係用過Lebara可以答你冇,同GiffGaff完全兩個世界
題外話,巴黎安全嗎?有無唔見野?
不安全😂好多年前去過市中心 比人明搶嘢 不過好彩個袋得紙巾喺入邊
今次淨係去迪士尼😂好似好啲
不過都係自己小心財物啦 收得埋啲
買pass都okay既去幾日既話
我覺得應該都有
可能係priority 問題
同樣vodafone, VOXI 係快過Lebara
咁我都係懶,直接飛過去落地即刻用得就算。

平時屋企有寬頻同WiFi,就算priority低少少都影響不大,又唔係要極速,只要冇GiffGaff果種限速慢就收貨。
呢度唔可以用香港模式黎諗.

差個陣唔係話就咁慢或者限速. 係講緊no connection. 即係話你可能有訊號, 不過你手機上所有野都上唔到網. 直至你離開個個area 為止. 而個地方有機會係你屋企裡面所有地方, 有機會係你公司你做野個層個個位. 唔一定要係地牢或者封閉嘅地方先會發生. UK 嘅電訊商就係咁撚癡線.
有啲位收得差嘅,但我用咗兩年幾都唔覺Lebara有咁大分別喎,真係同Voxi冇乜分別,我睇ISPReview啲人都試唔出有你講到咁嚴重。

如果有你講到咁差果啲位,主台都唔會好得去邊。
我回答本來嘅人, 佢話"就算priority低少少都影響不大,又唔係要極速,只要冇GiffGaff果種限速慢就收貨"

我唔係指定話係lebara, 係任何台, 衰起上黎, 唔係就咁priority 低或者慢, 係直頭no connection. 呢個係不論品牌. 你係香港係唔會幻想到大街大行, 又唔係地鐵站裡面, 會收到訊號而完全上唔到網. 英國係好多地方都係咁. 不同牌子係不同地方都會有咁嘅問題.

我用EE, 我可以係一個好大嘅high street shopping area , 係完全上唔到網. 收到訊號, 完全上唔到網. 而且係每次去個個shopping area 都係咁. 隔一條街, speed test 100Mbs+
果個咪係我囉。

反而我唔明你拗咩,我只可以話本來收得差(準確咁講,某啲cell site容量不足但訊號強度足夠)冇計,所以理論上嘅MVNO 比主台priority低都分別唔大嘅話,咁橫死掂死不如用返MVNO起碼又平又有Free EU roaming,呢個就係我嘅見解。

基本上扯唔埋咩香港模式,你口中果啲幻想本來我就冇講過。

其實呢種問題香港啲人叫做"load空氣",響香港人多嘅MTR或者隧道果啲加唔到cell site容量嘅地方其實都會有,只係英國啲cell site起唔得入搞到某啲長期爆嘅地方加唔到容量啫,香港cell sites夠密係可以做到多人用果陣自動分流去唔同cell site,但呢度唔夠密搞到你講果啲位淨係收到一隻cell site咪係咁囉。
再詳細啲講,其實一個cell site仲可以細分唔到bands去分配容量,而家呢個年代閒閒哋有Carrier Aggregation,一部電話同時經幾個bands駁cell site都係可以的,但問題係咁多bands之中總有啲比較忙,有啲比較閒,但唔同頻率嘅bands響穿透力有好大差異,而且發射設備長期慢慢換啲咁令到每一個bands嘅功率同天線設計唔同,所以點都係會feel到出少少就收得好好多嘅效果。

講到呢啲太Geek喇,不如講返咩卡抵用算啦,
呢d information 係幾有用. 我覺得呢d geek talk 係可以擺係首post , 因為呢d information 係決定新手點樣去揀. 最少解釋到load 空氣嘅原因. 個選擇係應該點樣去prioritize . 是否主卡定MVNO 其實唔係決定性嘅factor. 決定性嘅factor 係你常去嘅地方是否"cell site容量不足"

問題係, 我唔知點寫先會可以無咁澀口. 因為我好多人未必睇得明.
其實新手應該都唔會咁樣去揀,始終我哋作為用家都唔會會改變到cell site容量問題,俾你知道咗細節但最後做決擇都係返去基本步,即係好似你首post咁講,買MVNO啲Pay to Go試齊啲Networks (Vodafone/EE/O2/3UK)咁就夠。

頭#6已經有人講過,EE有800Mhz
https://lih.kg/isHQJT

所以佢見到格數高啲其實好正常,但唔好彩嘅係,呢啲太好收嘅band反而有可能坐咗好多因為收唔到其他bands嘅電話,多機share一個band結果都係慢同唔穩定。

所以點都係要試過先買得落手。

但我會話,我自己都會首選啲有VoWiFi嘅台例如EE/1pMobile,響呢度load空氣或者冇signal太常見,有VoWiFi起碼保證響屋企同office都收到SMS同Phone calls,室內WiFi係最後防線呢個同香港真係幾唔同吓。

可能而家啲人唔打電話,但SMS要用黎收Login 2FA仲係好緊要,好似O2就搞緊SMS over WiFi calling
https://community.o2.co.uk/t5/Welcome-News/SMS-over-Wifi-Calling/td-p/1526303
下個 post 會截錄番呢段某d 句子係首post.

謝.
以前香港有兩件事發生過所以哩啲情況越來越唔常見,好記得有兩三年用SMS 同人講新年快樂係要提早SEND 出去,
仲有個場地叫維園,唔該你行返去摩頓臺先好打電話,大概由3G 轉4G 嗰期,先陸續解決咗,行年宵都係上到網,
不過我都唔明,家陣5G 隧道好似都仲會係黑點,有信號又撈空氣
香港啲大量聚人嘅events 多,聽聞啲網絡商係會standby響後台手動咁分配容量嚟捱過呢啲events。

英國就少啲,有次去Xmas market 冇維園咁多人但幾個街口無論EE/Vodafone都係load空氣,啲檔販平時用開嘅卡機收晒要等勁耐,佢直接叫啲人有cash用cash最快。
所以咪講緊要數到十年前3G慢慢退出,4G登場先算解決到,
起碼71響維園搵人係搵得到,至多係窒3-5分鐘,
無話2G年代唔係
無收到email,但收到sim card啦
咁都得
1p跌左都唔知
啱啱Order左張玩下
收到,完全無data

又要打去CS...
買左0.01
但點解佢charge我0.94既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞