UK 電話sim 卡攻略

1001 回覆
209 Like 11 Dislike
有無人試過咁多間寬頻公司
無話唔可以,不過接電話就貴的啲
仲要用3uk 好多巴打話英國唔好收
用緊virgin 500mb
比想像中快 算stable無乜斷線
EE 真係最好 coverage大到誇張 講緊係英國行山都收爆4G
不過好貴
住Reading,用緊3UK
電話用緊5G Plan
屋企上網都用緊3UK既5G Hub,因為broadband d plan又貴又慢,睇youtube介紹5G hub係英國都唔差,試左用,真心快,我做左電腦既speedtest,可以參考下
電話做埋speed test俾大家參考
3UK係Reading係得既
但我入到London 大部分時間都係4G,收得3格
去Oxford就4G 3G互跳,會有時無信號

我只係用過gift gaff同3UK
如果只係Reading London 比較,我會覺得3UK好啲

但係驚唔驚細公司執咗個number都冇埋
diy衰極都係3…
我想知 5g 既100gb 其實夠唔夠用?

因為平時係香港用開4.5gb 平時一個月12gb多d

呢家用pay as you go 既4g EE 用緊5-10gb一個月
我想問係咪一定要用佢原裝既router?
我見佢地d hub全部all in one
我係好穩陣個隻, 因為我係先一個黎, 老婆殿後.

我係買左一張Uk 既旅遊data sim. 再攞左張Giffgaff 旁身. 我落機係用旅遊data sim, 因為唔洗activate, 插卡就用得. 又俾我估撚中, 張旅遊data sim 唔work, 我去到hotel activate 左張giffgaff. 跟住去到airbnb 就上Voxi 開埋張ebay 買既sim.
呢度最快既係commnuity fibre 同 Hyperotics. 因為係得呢2間有upload speed 快過100Mb and up to 1000Mb 既. 其他所有ISP 都係download speed 快, upload speed 頂多去到60Mb 咁上下.
我住果間屋本身上手都係裝virgin
所以即插即用
佢個router好用喎 我係樓上房都收得好好
我用緊NowTV 佢個speed ok
但個router好廢
會拖慢左個speed 諗住捱到完約轉會

睇下轉BT Sky plusnet talktalk 邊間好

因為我度無光纖入屋 用唔到hyperoptic
我都係用唔到hyperoptic
無用過其他比較唔到
但virgin 暫時用左半年感覺都唔錯
都有諗過
不過通訊辦有寫明指引
出事來點搞個 number 的
唔錯喎 幾錢
5G hub £21/m
Sim 無限5G第一張卡 £21/m,第二張卡都係無限£10/m

我知好多人都係覺得3UK唔得,我原本有睇埋Vodafone既,但有鄰居用緊個5G hub話好差,所以先用3UK,但暫時都未有任何投訴

其實可以試pay as you go睇下感覺點,試之前再上佢官網check coverage先

加上係UK玩電話用data真心比香港少好多,我係香港用SmarTone 100Gb一個月,黎到10Gb都無一個月,可以諗下自己有幾大需要再申請plan

利申:非打手 要知現價要自己落鋪問 我都無referral code 唔需要一齊減錢
我估你如果用量唔高, 或者俾小朋友用既, 可以睇下呢個deal. £6 一個月包5GB. Vodafone.

https://www.hotukdeals.com/deals/ps6-for-5gb-vodafone-sim-ps350-possible-with-cashback-3911535
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞