儲值卡/上台資訊區 (27)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
所以上面想$65年是不可能的
係,最後張卡只會愈來愈多錢
其實sosim 增值送果D錢有乜用? 又唔可以用黎買 plan
其中一種銷售策略
好似會keep number 1星期定1個月
其實你要諗下自己係純養號(毋須打電話、毋須上網,只收SMS),定只需要打電話 + 收SMS,前者同後者費用係唔同

如果你係前者,而家最平係Club sim, MNP去要$5×,之後每年申請一個組合用(最平係$6短訊組合),當個組合到期後,張Sim仲有365日有效期,但只可以收SMS,期間你要打電話、上網可以入錢買通訊、數據組合,組合到期張卡有效期又係加365日

如果係後者就3萬,3萬用增值券喺app內增值一次($50 / $100)可以延長360日有效期,增值完你可以唔買plan淨用增值啲錢打電話,打幾多扣幾多,如果係打好多電話,可以買個$65/12000非高清通話/無限高清通話/365日用

2者都係平過SOSIM好多,SOSIM唔係用嚟養號,係俾中、高數據用量嘅人用
請問我有無理解錯: 3萬MNP 只能以下三選一

樓主 post 果幾款3萬不可以做 MNP.
對嗎?
好謝巴打咁有心教我

因為暫時仲喺HK, 本身都用得多 (30-40gb/m) 所以sosim 啱目前嘅我,黎緊如果唔喺HK 就要諗點方便D keep 住個no. (收sms 為主,有少少機會收HK call) 所以第一下就諗點keep sosim 下嘅no., 可能走之前再轉 club sim, thx 呀
https://web.three.com.hk/prepaid/intcard/index.html
任何萬能卡咩plan 都買得
只要張卡夠錢

食蕉中心做mnp 都係俾$90 買張白卡+ $80 增值卷
自己再係app 入面買plan

你亦都可以求其買張萬能年卡返黎, 再用app 做mnp
呢個方法應該係最抵
不過張卡個plan 用完之後, 你要繼續用既話都係一樣只能用正價買plan
開始明白了
張白卡入邊一開波係咪應該有 $10?
然後佢套餐包既增值券,每張會增 $110 兼送 1000分鐘,
所以$90套餐 先會寫總共有 $120 (=10+110) 儲值額,
$250套餐 就話總共有 $340 (=10+110+110+110) 儲值額?
而家開卡就有$10面額+2GB數據+1000通話
不過有效期得180日
你可以等到用哂或就到期再用張增值券
咁就年半

增值嗰下就會延長有效期360日+1000通話+$110面額
多謝,非常詳盡
咁所以去食蕉中心 MNP開卡,就係 $10買白卡,然後再附加買 1、2、定 3 張增值券咁解
想問下用 $80 就買到 $110 增值券,已經係最平? 我上左旋轉睇都搵唔到再好過呢個價位。鴨記會唔會再平D?
想問下mnp去3萬啲plan係咪冇wifi call?
要wifi call 係咪得lucky sim / club sim / so sim
SoSIM加錢都係得VoLTE 冇Wi-Fi calling
好似得CSL系列有開Wi-Fi calling比儲值卡
想請教下 VOLTE,如開通後,係咪只需自己部機 support、接收訊號清楚,就用到? 如接聽的另外一方沒有 VOLTE 可以嗎?
如果係咁的話
club sim個 $58 20GB plan應該最抵玩?
計過自己一個月用20GB左右 極低通話量用家
club sim 28蚊通話plan +儲值卡條數好似差唔多
呢個你去hkepc 問啦,呢度會比屌死
如果人哋用緊3G ,你用LTE,好似只係對方接通時間慢幾秒。
每個月俾多$25 買volte+vowifi

睇下你覺得係咪真係有需要
自己行轉,唔知
有見過網上聲稱75但唔知存唔存在/有冇問題
因為屋企完全收唔到訊號 要靠wifi call收電話/sms
師兄指club sim都要俾多$25? 定你講緊第2間
btw 頭post見lucky sim 365日1000分鐘通話plan 先60蚊
係唔知個wifi call效果如何
比較緊sosim $33 同clubsim$58 個價錢

如果你一定要用vowifi 就要俾啦
可以試下club sim 7-Eleven 版本
$35 20GB
同一樣野7仔買又平20蚊
但係想問 第一次轉台都係要買58蚊plan先? 停自動繳費第2個月增值先買7仔個張?

呢張3萬,60日後唔入錢,仲有無 data 用 / 仲有無通話分鐘? 仲收唔收到 sms?
同埋 3萬好似話每月 0.5 行政費,如果連 0.5 儲值額都無,但未到期,會發生咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞